Vanhengel: ‘Politiek niet met vinger wijzen voor plaatstekort onderwijs’

© Tom Verbruggen

Zeggen dat honderden kinderen thuiszitten omdat ze geen plaats vonden in het Nederlandstalig onderwijs, is niet correct. Dat zegt VGC-collegelid bevoegd voor Onderwijs Guy Vanhengel (Open VLD) in een reactie op cijfers van het LOP. SP.A spreekt over "onverantwoorde communicatie en paniekzaaierij door het LOP".

Het LOP maakte maandag bekend dat er 1.291 aangemelde kinderen geen plaats hadden gevonden in het Nederlandstalig onderwijs. “Honderden kinderen zitten noodgedwongen thuis”, aldus het LOP. Het zou vooral om kinderen van kansarme en minder mondige anderstalige ouders gaan.

In de VGC-raad werd bevoegd minister Vanhengel (Open VLD) daarover door verschillende partijen geïnterpelleerd.

“Aannemen dat die kinderen gewoon thuiszitten, is niet correct”, zegt Vanhengel. “Die bewering is nergens op gestoeld. De helft van die kinderen zijn instappers; mogelijk beginnen zij op een later moment in het schooljaar aan de onthaalklas. Ze komen ook vaak uit taalgemengde gezinnen, dus misschien zijn ze naar het Franstalig onderwijs. De waarheid is: we weten het niet.”

Mogelijk weten we het in december wel, zegt Vanhengel. “De Franse Gemeenschap registreert leerlingen ook, maar pas in december. Dan kunnen we mogelijk vergelijken en kijken of er kinderen ontbreken.”

Hij wees ook nog eens op de grote inspanningen van de VGC in het laatste decennium, en sprak tegen dat politici de demografische evolutie niet hadden zien aankomen. "Wij hebben al voor 160 miljoen euro geïnvesteerd." Hij haalde daarmee ook uit naar kritiek op de politieke aanpak van het plaatstekort. “Wie de politiek met de vinger wijst, is onverantwoord.”

“Wij willen meer doen, maar de middelen laten het niet toe”, voegde hij er nog aan toe.

Ook raadslid Jef Van Damme (SP.A) is niet te spreken over de communicatie van het LOP. "Onverantwoord. Dit is paniekzaaierij", vindt hij.

Raadslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) vindt dat de politiek wel degelijk te weinig vooruitziend is geweest. “Men is te laat wakker geschoten. En men kan wel spreken over paniekzaaierij, maar als het gaat over je eigen kinderen, dan ben je effectief in paniek.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?