Vanhengel: 'Tweetalige leerkrachten zijn voorwaarde tweetalig onderwijs'

© brusselnieuws.be
05/02/2014

Het voorstel van Guy Vanhengel (Open VLD) om een tweetalige lerarenopleiding in het leven te roepen past in een subtiele koerswijziging van de minister als het gaat over tweetalig onderwijs. Tot voor kort wilde hij daar niet van weten, nu is hij bereid erover te praten. Na een lerarenopleiding kunnen tweetalige basisscholen volgen.

"Tweetalig onderwijs zal snel uitdraaien op Franstalig onderwijs waar Nederlandstaligen voor goed taalonderwijs zorgen." Dat zei Vanhengel in september vorig jaar op een Open VLD-bijeenkomst.

Inspelend op recente uitspraken aan Franstalige kant, onder meer het pleidooi van Christos Doulkeridis (Ecolo) voor tweetalig onderwijs, kwam Vanhengel vorige week genuanceerder uit de hoek in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Het Collegelid bevoegd voor Onderwijs toonde zich bereid om in de volgende legislatuur te gaan praten over meertalig onderwijs en te bemiddelen tussen de verschillende onderwijsministers.

Tegelijk waarschuwt Vanhengel dat meertalig onderwijs geen wonderoplossing is, zeker niet op korte termijn. "Tussen theorie en praktijk staan immense praktische bezwaren", aldus de minister in een antwoord aan raadslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). "We hebben niet het personeel, noch de middelen [om tweetalig onderwijs te organiseren]. En als we dat organiseren op basis van het pedagogisch concept van het Franstalig onderwijs, zijn we nog verder van huis. Franstalige collega's denken dat kinderen tweetalig zullen afstuderen door alleen maar te zeggen dat de school tweetalig is. Maar dat vraagt een aanpassing van het pedagogisch project."

Tweetalig kader
Eerste voorwaarde is volgens Vanhengel een tweetalig kader. "Er is nood aan perfect tweetalige directies, perfect tweetalige leerkrachten, perfect tweetalig secretariaatspersoneel en een perfect tweetalige werking. We kunnen van leerlingen toch niet vragen dat ze meer kunnen dan hun leerkrachten en directies? Maar de juiste mensen zijn daarvoor niet te vinden op de arbeidsmarkt."

Vandaar het voorstel om een tweetalige lerarenopleiding te organiseren. "We kunnen als proefproject starten met een tweetalige opleiding van leerkrachten, onderwijzers en kleuterleidsters. Daaruit groeien perfect tweetalige directies. Dan pas kunnen we starten met een perfect tweetalige school. Maar dat wil ik ondertussen nog wel zien..."

Vanhengel verwees in zijn antwoord naar de Europese scholen, waar onderwijs gegeven wordt in drie of vier talen en leerkrachten en directie perfect drie-, vier-, of vijftalig zijn.

Aan tvbrussel zei Vanhengel woensdagavond dat de nieuwe tweetalige lerarenopleiding er mits goede wil tegen september 2015 kan staan. In een later stadium kunnen er dan tweetalige basisscholen komen. Volgens Vanhengel kan dat zonder de wet te veranderen, als de Vlaamse en de Franse Gemeenschap samenwerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni