Vastgoed: meer transacties, stabiele prijzen

De Brusselaars waren in 2015 een pak actiever op de vastgoedmarkt dan het jaar ervoor: het aantal transacties steeg met bijna 5 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse notarisbarometer. De prijzen bleven dan weer stabiel, alleen bij de appartementen is er een lichte stijging.

Volgens de cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat was 2015 een goed jaar op de vastgoedmarkt. “De lage rentevoeten zorgen ervoor dat heel wat jonge mensen vlotter de stap zetten om een woning te kopen”, laat de Federatie weten aan onze redactie. “Mensen van middelbare leeftijd zijn dan weer op zoek naar een rendabele vastgoedinvestering. Een derde tendens is een gevolg van de vergrijzing van onze bevolking: veel mensen verkopen hun woning en ruilen deze in voor een appartement of een vorm van begeleid wonen (serviceflat, seniorenflat, kangoeroewoning).”

In Brussel steeg het aantal aankopen met 4,8 procent, wat gelijk loopt met Vlaanderen. Omdat de stijging in Wallonië nog veel opvallender was, 10,3 procent namelijk, valt Brussel wel nog onder het nationaal gemiddelde van 6,4 procent.

Bij de woonhuizen is er sprake van een zeer lichte daling van de prijzen. Die daalde lichtjes met 0,2 procent, van 436.050 euro naar 435.033 euro. Bij de notarisfederatie spreekt men van een stabilisatie.

Voor een appartement ging de gemiddelde prijs dan weer van 218.665 euro naar 225.015 euro, een stijging van 1,9 procent.

Die hoge prijzen wijzen er wel op dat voor de gemiddelde Brusselaar een klassieke woning met tuin buiten bereik is. “We zijn ervan overtuigd dat het aandeel van appartementen in de transacties de laatste jaren fel gestegen is ten opzichte van de woningen”, zegt woordvoerder Bart Van Opstal van de Federatie. “Gezien de prijzen is dat ook logisch, maar concrete cijfers zijn er nog niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?