Frederic Erens, lijsttrekker op de lijst van Vlaams Belang voor het  Vlaams Parlement
© Vlaams Belang | Frederic Erens, lijsttrekker op de lijst van Vlaams Belang voor het Vlaams Parlement.

Vechtfilmpjes als campagne: 'Waar de filmpjes vandaan komen, doet er niet toe'

SN
© BRUZZ
10/04/2019

Filip Dewinter erkent dat Vlaams Belang vechtfilmpjes strategisch inzet in de campagne. De Brusselse afdeling houdt het iets rustiger, al is niet altijd duidelijk waar de video’s vandaan komen. “Ze lokken angst uit en gaan compleet voorbij aan de context,” is het oordeel van mediaprofessor Ike Picone (VUB).

Een schopfilmpje uit Antwerpen, zelfs een vechtfilmpje uit Izegem van meer dan een jaar oud. Vlaams Belang verspreidt de filmpjes doelbewust. “We jagen erop,” zegt Filip Dewinter aan Het Laatste Nieuws. “We hebben daar een systeem voor binnen de partij wanneer we een tip krijgen. Als de beelden uit Vlaanderen komen, zullen partijgenoten zo’n filmpje massaal delen.”

Op de Facebookpagina van het Brusselse Vlaams Belang circuleren er ook video’s, al ogen die iets minder gewelddadig. Een opsporingsbericht uit Sint-Jans-Molenbeek, met Nederlandstalige voice-over bewerkt, krijgt de meeste views en commentaren.

Roze bril

“Wij hoeven niet te jagen. Mensen sturen ons die filmpjes spontaan toe,” zegt Frédéric Erens, Vlaams lijsttrekker voor Vlaams Belang Brussel. “De video’s ondersteunen onze standpunten en op die manier helpen we de politie ook om daders te vinden. Media als BRUZZ bekijken de wereld vaak door een te roze bril. Dus gaan wij de mensen maar informeren.”“

“Vlaams Belang speelt heel duidelijk in op angst"

Ike Picone (VUB)

Vlaams Belang speelt heel duidelijk in op angst,” reageert professor media en journalistiek Ike Picone (VUB). “Dat zie je de laatste tijd steeds vaker bij politieke partijen. Er heerst veel ongenoegen bij mensen in een complexe wereld als de onze. Zulke filmpjes bespelen die gevoelens. Vervolgens komt de partij met een erg simplistische oplossing.”

Ideologie verspreiden

“Informeren kun je dat niet noemen, want ze halen de filmpjes uit hun context", vervolgt Picone. "Ik heb liever dat media zulke beelden brengen dan politieke partijen. Van media verwacht ik dat ze de feiten proberen mee te geven, van partijen verwacht ik dat ze hun ideologie proberen te verspreiden."

Op de Vlaams Belang Brussel-pagina is bovendien niet altijd duidelijk waar de filmpjes vandaan komen. Er staat bijvoorbeeld een gewelddadig filmpje waarin een vrouw neergeslagen wordt. Maar waar of wanneer dat gebeurd is, staat er niet bij.

“Niet alles op het internet is 100 procent traceerbaar, dat is nu eenmaal zo"

Dominiek Lootens (Vlaams Belang)

Dominiek Lootens-Stael, lijsttrekker Brussels Parlement voor het Vlaams Belang

‘Waar het vandaan komt, maakt niet zo veel uit’

“Niet alles op het internet is 100 procent traceerbaar, dat is nu eenmaal zo,” zegt Dominiek Lootens-Stael, Brussels lijsttrekker van Vlaams Belang. Toch houdt hem dat niet tegen om het filmpje te verspreiden. “Waar het filmpje vandaan komt, doet er eigenlijk niet toe. Ons punt is dat vrouwen de eerste slachtoffers zijn van criminaliteit.”

Picone raadt de klassieke media aan om wél context te bieden bij fenomenen als criminaliteit, daar waar politieke partijen het niet doen. “Als er frustraties zijn bij mensen, moeten media dat zeker niet negeren. In tegenstelling tot de reclame van politieke partijen, kunnen media de feiten wel in hun context plaatsen, met bijvoorbeeld een grafiek van criminaliteitscijfers, een factcheck of informatie over de context.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, agressie, Ike Picone, Frédéric Erens, Dominiek Lootens-Stael

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni