Veel valse bommeldingen werk van één persoon

© BRUZZ
23/02/2017

Heel wat valse bommeldingen van oktober vorig jaar zijn het werk van één en dezelfde persoon. Dat laat de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene in een persbericht weten. De verdachte werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Op 5 oktober 2016 werden het Justitiepaleis van Brussel, het Montesquieu-gebouw in Brussel en het station Brussel-Noord geëvacueerd naar aanleiding van meerdere bommeldingen. Ook het station Charleroi-Zuid en de luchthaven van Gosselies kregen valse bommeldingen.

Op 10 oktober 2016 vond er een nieuwe bommelding plaats voor het Portalisgebouw in Brussel. Er werden onderzoeken gestart voor elk van deze feiten.

"De valse meldingen gebeurden onder andere telefonisch", verklaart Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene.

Gevonden via IP-adres
Omdat de klassieke onderzoeksopdrachten niet tot een concreet resultaat leidden, hebben de verschillende onderzoekers en onderzoeksrechters beslist om de dossiers te centraliseren bij een onderzoeksrechter in Brussel. Er werd onderling overeengekomen dat de onderzoekers van de lokale recherche van de lokale politiezone Brussel Hoofdstad Elsene een misdrijfanalyse zouden uitvoeren.

Dankzij het onderzoek werd er al snel een Facebook-account geïdentificeerd met een IP-adres in België. Via dit IP-adres werd een 18-jarige man geïdentificeerd die in de provincie Namen woont.

Op 20 februari 2017 is de politie overgegaan tot de vrijheidsberoving en het verhoor van de verdachte. Hij werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die hem in verdenking heeft gesteld van valse inlichtingen over een terroristische aanslag. Hij werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het gerechtelijk onderzoek loopt.

"Hoewel alle sporen momenteel naar deze ene persoon hebben geleid, is het onduidelijk of hij alleen gehandeld heeft", zegt Van de keere.

Grote impact
Het parket van de procureur des Konings van Brussel wijst erop dat de dader van een valse bommelding of valse inlichtingen over een aanslag een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar en een boete van 50 tot 300 euro riskeert.

"Veel betrokken partijen hebben zich burgerlijke partij gesteld om het geleden nadeel door de valse meldingen te laten becijferen en de dader eventueel te laten opdraaien voor de kosten", zegt Van de keere. "In de treinstations duurde de politie-interventie bijvoorbeeld 4 uur en daar is ook de pendelaar de dupe van geweest. Naast Infrabel hebben ook vele anderen zich daarom burgerlijke partij gesteld."

Ook voor het Portalisgebouw en het Montesquieu-gebouw lopen de kosten op. "We hebben maatregelen genomen en het voltallige personeel geëvacueerd, de kost daarvan mag je niet onderschatten", aldus Van de keere.

"Het onderzoek is volop bezig en we hebben nog heel wat te analyseren, dus meer kan ik voor het belang van het onderzoek niet zeggen", besluit ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni