Veertien agenten riskeren vijf jaar cel

© FM Brussel
19/02/2010
Er komt een strafproces tegen veertien agenten van de spoorwegpolitie die hun boekje te buiten gingen. Ze worden beschuldigd van racisme, diefstal, valse pv's en opzettelijke slagen en verwondingen

In 2006 en 2007 pikten de betrokken agenten van de Spoorwegpolitie willekeurig slachtoffers uit aan het Brusselse Zuidstation. Ze werden meegesleurd naar een oud politiekantoor in de kelders van Brussel-Zuid. Daar werden ze mishandeld, vernederd en opgesloten.

Zo kreeg een agente voor haar verjaardag een Algerijnse sans-papier 'cadeau'. Ze ging hem met een stroomkabel te lijf, alvorens hem een tijdlang op te sluiten in een kast.

Een andere agent zou een zigeunermeisje van twaalf kaal geschoren hebben en het haar voor haar neus doorgespoeld in het toilet. Om alles te verdoezelen stelden de agenten valse processen-verbaal op.

De feiten kwamen aan het licht toen enkele verontwaardigde collega's de Algemene Inspectie van de federale politie waarschuwden. Een aantal agenten werd geschorst, anderen zijn overgeplaatst.

Er zijn zeker vijftien slachtoffers bekend. Als de veertien agenten - onder wie zeven vrouwen - zich voor de strafrechter moeten verantwoorden, riskeren ze tot vijf jaar cel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni