Velofixer herstelt je fiets aan huis

© brusselnieuws.be
19/09/2011
De 20-jarige Brusselaar Amor Mistiaen is de eerste officiële fietshersteller aan huis. Een Velofixer dus, en zo heet ook zijn eenmansbedrijf. Met zijn lichte maar 2,5 meter lange bakfiets vervoert hij zijn herstelapparatuur. Bij hem gaan ‘fiets’ en ‘moderniteit’ goed samen.

Voortaan moeten de Brusselaars niet meer het huis uit om hun fiets te laten herstellen. Een belletje naar Amor Mistiaen, de Velofixer, en hij komt bij je thuis. Hij verplaatst zich met zijn 2,5 meter lange bullet cargofiets, zeg maar een extra lichte (24 kilogram, red.) aluminiumbakfiets met al z'n gereedschap. In de bak zit het gereedschap makkelijk bereikbaar via een schuifsysteem.

Klanten betalen een verplaatsingsvergoeding van 8 euro, of 25 euro voor een express-service de dag zelf. "Ik kan bijna elke herstelling aan met mijn mobiele fietsherstellingsdienst. Natuurlijk neem ik geen slijpschijf mee, maar ik kan wel banden vervangen, frames repareren. Ik ben ook gespecialiseerd in Brompton-plooifietsen."

"Met mijn vader heb ik een softwaresysteem ontwikkeld waarbij elke fiets een nummer krijgt. Ik voer alle technische gegevens in in de computer. Wanneer men mij dat nummer sms't, weet ik over welke fiets het gaat en kan ik dus inschatten welk materiaal ik moet meenemen voor de herstelling."

Velodroom als leerschool
Amor Mistiaen leerde een jaar lang de knepen van het vak bij fietswinkel Velodroom in de Arteveldestraat. Via zelfstudie behaalde hij een attest van beroepsbekwaamheid.

Amor heeft al lang een liefde voor de fiets. "Vroeger deed ik aan freestyle BMX, ik heb oude koersfietsen omgebouwd tot fixed gear bikes. Maar het was een vriendin die me uiteindelijk het idee gaf om een bedrijfje op te richten, toen ik bij haar thuis haar fiets herstelde."

Actieradius
Zijn eenmansbedrijf wordt weldra een bvba. "Ik ben de eerste in België die op een professionele en officiële manier zo'n dienst verzorgt." Hij is niet vies van technische snufjes. Zo kan de klant kan via elektronische weg betalen.

Mistiaen woont al heel zijn leven in Brussel-centrum. Zijn actieradius strekt zich uit van het centrum tot de gemeenten van de eerste kroon rond de Vijfhoek. Voor kasseistroken zoals die van de Havenlaan rijdt hij om. "De trillingen tasten m'n fietsbak aan. Ik moet de kasseien dus ten allen prijze vermijden."

Autoloze zondag was voor hem alvast een ideale manier om zich bekend te maken bij het publiek. Zijn reputatie moet hij nog verdienen. Maar in elk geval rijdt Amor Mistiaen, niet onopgemerkt voorbij in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni