'Verander naam station Etterbeek in Universiteit'

VUB-rector Paul De Knop dringt er bij de spoorwegen op aan om station 'Etterbeek' een universiteitsgerelateerde naam te geven. De Knop stelt zelf 'Universiteit' of 'VUB' voor. En ook bij de NMBS-Holding beweegt er wat rond het station van Etterbeek.

"De studenten van de Vrije Universiteit Brussel zijn de grootste gebruikers van het station van Etterbeek," zegt rector Paul De Knop. "Het station is daardoor al onlosmakelijk verbonden met onze universiteit. Dus waarom kunnen we de naam van het station niet laten veranderen in 'Universiteit/Université' of in 'VUB/ULB'?," vraagt hij zich af. "Ik heb er bij de NMBS dan ook op aangedrongen om deze naamswijziging door te voeren. De universiteit verankert zich steeds meer in de stad."

Bij de NMBS-Holding, dat het station van Etterbeek beheert, zegt men echter niet op de hoogte te zijn. Woordvoerder Ines Venneman: "Officieel hebben wij toch nog geen aanvraag ontvangen." Venneman wijst er wel op dat er op een bepaald moment sprake was om de stationsnaam te veranderen in 'Brussel-Etterbeek', naar analogie met de drie Brusselse hoofdstations Noord, Centraal en Zuid.

Vierde grootste
Enkele maanden geleden raakte bekend dat de NMBS-Holding op termijn Etterbeek tot het vierde grootste station van Brussel wil maken. Op die manier zou het universiteitsstation dan toch aan belang winnen. Venneman zegt dat de gesprekken over dat project vlot verlopen en dat er binnen enkele weken duidelijkheid is over de aanvangsdatum van de werkzaamheden. "Het project dat nu voorligt, moderniseert het station en maakt er een overstapstation van voor het openbaar vervoer. Misschien kunnen de werkzaamheden al in 2017 beginnen." Veel hangt wel af van in welke mate de bevoegde Brusselse politici zich bij deze plannen aansluiten.

De Knop verkreeg het bij de MIVB in het verleden al om de tramhalte 'Tweede Lansiers' 'VUB' te laten noemen. En dit jaar nog ondertekende de VUB een overeenkomst met de drie omliggende gemeenten Oudergem, Elsene en Etterbeek om beter samen te werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?