Verbod op gameverhuur streep door rekening

Het algemeen verbod op de verhuur van videogames, dat vanaf 1 december officieel van kracht wordt, kan ook een probleem vormen voor de bibliotheek van Vorst. Die was namelijk van plan om in haar nieuwe vestiging in Brass, waar ze begin volgend jaar intrekt, videospelletjes te verhuren. Dat plan wordt nu gedwarsboomd.

Videospelletjes verhuren is in feite nooit echt toegestaan geweest, maar er heerste een gedoogbeleid. Aan dat beleid komt, op aandringen van de spelletjesproducenten, vanaf december een einde. Wie vanaf dan nog games wil verhuren, zal daarvoor toestemming moeten krijgen van de gameproducenten zelf.

Dat ook de bibliotheek geen games zal kunnen verhuren, is jammer, maar zeker geen ramp, vindt hoofdbibliothecaris Leen Gyselinck. "We zullen proberen tot een akkoord te komen met de gameproducenten, maar als dat niet lukt, dan kunnen onze bezoekers de spelletjes nog altijd in de bibliotheek zelf uitproberen." Toch zou volgens Gyselinck de verhuur van games zelfs in het voordeel van de producenten kunnen spelen: "Door hun games in een bibliotheek aan te bieden, kunnen deze producenten een heel breed publiek aanspreken. Oudere bezoekers bijvoorbeeld, die anders waarschijnlijk nooit in contact zouden komen met de spelletjes, zouden dat via de biblio­theek wél doen."

Het verhuurprobleem is volgens Gyselinck niet nieuw. "Voor de verhuur van cd's of cd-roms is de wetgeving in feite identiek, maar het probleem is dat er binnen het bibliotheekwezen geen duidelijk wettelijk kader bestaat. De bibliotheeksector gaat er blijkbaar nog altijd van uit dat bibliotheken alleen boeken aanbieden. De sector heeft nooit ingespeeld op de digitalisering van het aanbod."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?