| In het pand wonen ongeveer 170 personen samen.

Verbod op uithuiszetting geeft krakers in Jette meer tijd: 'Niemand wil de straat op'

ZM
© BRUZZ
12/11/2020

Het moratorium dat uithuiszettingen nog tot 13 december verbiedt heeft de 170 krakers in de Longtinstraat in Jette extra tijd gegeven. Ondertussen wordt gezocht naar een oplossing voor de groep mensen, die voor het grote merendeel niet zijn ingeschreven en hier ook geen ander onderdak hebben. Er werd nog geen definitieve oplossing gevonden, maar onder andere het openstellen van een hotel werd genoemd als mogelijkheid.

Sinds het begin van de eerste lockdown had een aantal personen met een migratieachtergrond een pand van vzw Damiaanactie gekraakt in de Longtinstraat in Jette. De groep krakers groeide doorheen de tijd tot wel 170 mensen en na overleg met de gemeente diende vzw Damiaanactie een aanvraag tot ontruiming in. Die werd op 30 oktober goedgekeurd en de personen in de Longtinstraat kregen bericht dat ze acht dagen de tijd hadden om het gebouw vrijwillig te verlaten.

Nog geen 4 dagen na de goedkeuring van ontruiming kondigde de Brusselse regering aan opnieuw alle uithuiszettingen te verbieden, tot en met 13 december. Dat wil zeggen dat de krakers niet meteen op straat zullen staan, maar er iets meer tijd is om op zoek te gaan naar een alternatief onderkomen voor de groep mensen. Die is tot nu toe nog niet gevonden.

Wie is verantwoordelijk?

Het statuut van de personen in Longtinstraat 44 kan op z’n minst complex genoemd worden. Vallen ze onder het kabinet van minister Maron (Ecolo), bevoegd voor daklozenopvang? Of is minister Hamou (PS) verantwoordelijk, aangezien zij instaat voor Huisvesting? Moeten we de doorslag verwachten van kabinet Vervoort (PS)? Of zal het eerder komen van het kabinet van Mahdi (CD&V), federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie? Burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH) ziet zichzelf vooral als bemiddelaar tussen alle betrokken partijen: “Mijn rol is om iedereen aan tafel te laten zitten en samen op zoek te gaan naar een oplossing”.

“Op de grens tussen Jette en Koekelberg kan er misschien een hotel gebruikt worden waar een honderdtal mensen naartoe kunnen en Artsen Zonder Grenzen zorgt voor de mensen die besmet zijn met corona door hen in quarantaine te plaatsen."

Ludo Van den Kerckhoven, CEO van Damiaanactie vzw

Volgens de CEO van Damiaanactie vzw, Ludo Van den Kerckhoven, was er al sprake van een aantal voorstellen. “Op de grens tussen Jette en Koekelberg kan er misschien een hotel gebruikt worden waar een honderdtal mensen naartoe kan en Artsen Zonder Grenzen zorgt voor de mensen die besmet zijn met corona door hen in quarantaine te plaatsen.” Verder verwijst de CEO van Damiaanactie vzw naar Fedasil, “waar de mensen die officieel asiel aanvragen opvang kunnen krijgen”. De meerderheid van de personen die het pand bezetten hebben dat laatste niet gedaan en sommige van hen zijn het ook niet van plan.

Daar ligt volgens burgemeester Doyen een groot deel van het probleem: “Ze zijn hier illegaal. Het zijn transmigranten en ze willen gewoon niet in het officiële circuit terechtkomen. Dat is hun keuze, maar niet mijn verantwoordelijkheid.”

‘Zeg niet zomaar migranten’

Het burgerplatform Le Comité probeert sinds de lockdown onderdak te vinden voor de mensen die hier niet officieel zijn ingeschreven en staat in nauw contact met de krakers in het pand in Jette. Juliette Meunier, een van de verantwoordelijken van Le Comité, vindt het kwalijk dat er over zogenaamde “migranten” wordt gesproken. “Als het erop aankomt zijn we allemaal migranten. Je mag mensen niet zomaar in één categorie steken zonder hun parcours te kennen”, zegt Meunier.

"Niemand wil terug de straat op. Als je de verhalen hoort van de dingen die ze daar hebben meegemaakt, dan begrijp je al snel waarom ze in het gebouw willen blijven.”

Juliette Meunier van burgerplatform Le Comité

Ze vertelt hoe ze de mensen in Longtinstraat 44 op de hoogte heeft gebracht van de ontruiming van het pand: “De eigenaar plakte een aankondiging in het Frans aan de deur dat ze binnen de acht dagen moesten vertrekken. Ik moest dat bericht voor iedereen daar vertalen met behulp van een advocaat.”

Meunier benadrukt dat zo’n aankondiging ongelofelijk veel stress veroorzaakt bij de mensen die er nu leven: “Hier koken ze samen, laden ze hun telefoon op en als er een conflict is dan zitten ze samen om het op te lossen. Niemand wil terug de straat op. Als je de verhalen hoort van de dingen die ze daar hebben meegemaakt, dan begrijp je al snel waarom ze in het gebouw willen blijven.” Enkele van hen hebben het gebouw wel al verlaten, omdat ze werk konden vinden en nu een ander onderkomen hebben aan een lage huur, dat meldt Meunier.

Omdat momenteel de Brusselse opvangcentra verzadigd lijken te zijn, zegt Le Comité af te wachten tot er alternatieven zijn gevonden. Volgende week komen de betrokken partijen opnieuw samen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, Longtinstraat 44, kraakpand, daklozenopvang coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni