Verdronken Brusselaar blijkt talentvolle bokser uit Anderlecht te zijn

whatsapp_image_2022-08-05_at_3.10.18_pm.jpeg
© AP
| Lay Kalenga Mishika met coach en manager Alexandre Polizzi.
© AP
| Lay Kalenga Mishika met coach en manager Alexandre Polizzi.

De Brusselaar die donderdagochtend levenloos uit het water nabij Charleroi werd gehaald, blijkt de talentvolle bokser Lay Kalenga te zijn. De 29-jarige Anderlechtenaar was goed op weg om professioneel door te breken, maar overleefde de zwempartij in het voormalige mijngebied niet. De bokswereld is in shock.

Lay, voluit Lay Kalenga Mshika, was met een vriend aanwezig bij de Pircha vijver nabij Charleroi. De twee hadden besloten te gaan zwemmen, ondanks het verbod. Volgens de getuigenverklaringen van de politie was geen van beiden volkomen op zijn gemak in het water, zo schrijft La Dernière Heure. Eerder had de politie aan BRUZZ iets gelijkaardigs laten weten.

Kalenga verdween woensdag onder water om niet meer levend boven te komen. "Lay was als amateurspeler al heel succesvol. Op 26 juni liet hij zien dat hij ook als professionele speler erg gerespecteerd was. Ik was bezig een nieuwe wedstijd in het Verenigd Koninkrijk voor hem te regelen in september. Spijtig genoeg heeft het niet zo mogen zijn," zegt manager en coach Alexandre Polizzi aan BRUZZ.

"Met veel verdriet en shock delen wij met jullie het plotse overlijden van onze beloftevolle profbokser Lay Kalenga mee," meldt het Vlaams Boksliga. De Anderlechtenaar bokste nog op het 'All Eyez on Brussels VI'-gala op de Erasmus-campus van de ULB in Anderlecht op 26 juni. "Daar won hij overduidelijk en unaniem van Remi Scholer. Met een sterke amateurcarrière in zowel het binnen- als buitenland en al twee profkampen, waren de verwachtingen groot van deze beloftevolle bokser."

Andere slachtoffers

De Anderlechtse bokser Lay Kalenga is helaas niet de enige die stierf door verdrinking. Op dezelfde dag liet de 19-jarige Rahju uit Vlaanderen het leven. Hij was op vakantie in Charleroi en ging zwemmen in de steengroeve Gralex, ook niet ver van Charleroi. Twee weken geleden verdronk een Molenbekenaar in De Plas bij Houthalen-Helchteren in Limburg.

In 2021 overleed een jongeman uit Ukkel die naar zee ging met vrienden, maar verrast werd door de stroming. Elk jaar zijn er een paar gevallen die de media halen. De cijfers van het Belgische bureau van statistiek Statbel doen vermoeden dat het er in werkelijkheid nog meer zijn.

Correctie: Bij de eerste vaststelling dacht de politie dat het om een 25-jarige man ging, maar het slachtoffer bleek 29 te zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?