Verhofstadt pleit voor Europees leger met zetel in Brussel

Fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt pleit opnieuw voor een groot Europees leger. De hoofdzetel daarvan moet in Brussel komen, vindt hij.

"Het is gewoon efficiënter en goedkoper voor de belastingbetaler om alle instellingen in Brussel te centraliseren", zegt Verhofstadt aan de VRT. Op woensdag sprak Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zich al uit voor een gemeenschappelijke Europese defensiemacht.

In een opiniestuk in De Standaard vandaag zetten Verhofstadt en liberaal Europarlementslid Hilde Vautmans dat idee kracht bij. “Vandaag moeten we het stellen met een waslijst van bilaterale en regionale samenwerkingen,” schrijven de parlementariërs. Dat is inefficiënt en ook ontoereikend, gezien de toenemende druk van onder andere Rusland en IS.

“Het voorstel dat de Franse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken deze week op tafel legden om een Europese defensiemacht uit te bouwen, komt dus geen dag te vroeg,” leest het nog. Er moet één Europees commando komen, met een Europees budget. “Momenteel wikken en beschikken de grootmachten over het lot van onze nabuurschap. (…) Een Europese defensiemacht is dus verre van een overbodige luxe of Spielerei.”

Er is meer dan ooit kans op een Europese defensie-unie, zo lijkt het. De eurokritische regeringen in Hongarije en Polen zijn voor, zegt Verhofstadt. De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini verdedigde vorige week in een Italiaanse krant ook een versterkte Europese defensiesamenwerking en een basis in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?