| Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

AfricaMuseum stelt met '125/5 jaar' eigen rol in vraag

Robin Vanpée
19/05/2023

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren bestaat 125 jaar. Vijf jaar geleden opende het AfricaMuseum opnieuw zijn deuren na een langdurige renovatie. Daarom organiseert het museum van mei tot en met december allerlei activiteiten onder de noemer 125/5 jaar.

Met 125/5 jaar wil de instelling nadenken over het verleden, het heden en de toekomst van het museum.

Een van de workshops rond de dekolonisatie van het Africamuseum wordt georganiseerd door BAMKO, een feministisch collectief dat zich inzet tegen racisme. Daarnaast wordt er ook een show voorzien door Cécile Djunga, een Belgische comédienne met Congolese roots die over haar eerste reis naar Afrika vertelt.

De activiteiten vinden plaats van mei tot december dit jaar, in zowel het AfricaMuseum als op andere locaties in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Elke laatste zondag van de maand biedt het museum rondleidingen aan met aandacht voor de actualiteit rond het koloniaal verleden en racisme. Dat in samenwerking met diverse partners van de Afrikaanse diaspora. Het museum begon als tijdelijke tentoonstelling in 1897, waarbij meer dan 200 Congolezen gedwongen tentoongesteld werden in nagemaakte dorpen. Zeven onder hen lieten het leven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni