Verloren hoek wordt speeltuintje

Vlaanderen en Brussel-Stad maken eindelijk werk van het anderhalf jaar geleden beloofde pocketpark op de hoek van de Leopoldstraat en de Wolvengracht.

Ooit waren er plannen om het pand van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in de Leopoldstraat uit te breiden. De Vlaamse Gemeenschap kocht daarom het lapje grond met de vijgenboom op de hoek alsook het gebouw van café Dada. De vijgenboom werd met veel moeite verhuisd, maar overleefde niet.

Om onduidelijke redenen ging de uitbreiding uiteindelijk niet door. Café Dada en het braakliggende hoekje werden al snel een stadskanker.

Intussen werd het huis van deBuren gerenoveerd. Vlak voor de opening in augustus 2013 kondigden de toenmalige Vlaamse ministers van Brussel en Cultuur Pascal Smet (SP.A) en Joke Schauvliege (CD&V) aan dat er op het hoekje een tijdelijk pocketpark zou ingericht worden. Vlaanderen zou het bekostigen en Brussel-Stad zou instaan voor de aanleg en het onderhoud. “Vlaanderen vroeg onze hulp voor de aanleg en wij zijn er meteen mee aan de slag gegaan,” zegt de woordvoerder van Brusselse schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open VLD). “We hebben de golfplaten afsluiting en alle onkruid weggehaald, hebben gravel neergelegd en bloembakken geplaatst.”

Volgens het kabinet-Ampe duurde het vervolgens zo lang omdat Vlaanderen het geld voor de speeltuigen niet eerder beschikbaar stelde.

Onderhoud
Intussen verloederde het hoekje opnieuw. Autobestuurders zagen het als parkeerplek zodat Brussel-Stad extra paaltjes moest plaatsen. De afgelopen maanden deed de plek vooral dienst als hondentoilet.

Maar nu worden de plannen concreet. De nieuwe Vlaamse cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) maakte 46.000 euro vrij zodat de speeltuigen konden worden aangekocht: twee kruip- en klimtorens met glijbaan en schommel. Binnen twee weken begint Brussel-Stad met de aanleg van de valmat waarop het speeltuintje zal worden geïnstalleerd. Brussel-Stad zal ook instaan voor het onderhoud.


 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?