Vermoedelijk geen Brusselse slachtplaatsen voor offerfeest

Het ziet er naar uit dat Brusselse moslims geen rituele schapenslachting kunnen uitvoeren tijdens het offerfeest op 1 september. Het gewest organiseert dit jaar geen tijdelijke slachtvloeren en een overeenkomst met de slachthuizen in Anderlecht lijkt er niet te komen. 

De gemeente Anderlecht had een akkoord met Abattoir om er 500 schapen te slachten tijdens het offerfeest maar er hebben zich maar twee slagers aangeboden.  Daardoor kan de slachtvloer niet georganiseerd worden, schrijft La Capitale. 

Vorig jaar kwam er veel kritiek op de tijdelijke slachtplaatsen die georganiseerd werden door het gewest. Veel moslims moesten heel lang wachten op hun vlees. Dit jaar laat het gewest de organisatie daarom over aan de gemeenten of de moslimgemeenschap zelf maar weinigen voelen zich blijkbaar geroepen om dat te doen. 

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets is tevreden over de beperkte vraag. “We zien de laatste jaren dat er steeds minder ritueel geslacht wordt. Moslims lijken vaker te kiezen voor alternatieven zoals een gift doen of ze gaan gewoon naar de beenhouwerij”, verklaart Debaets de afnemende vraag. “Het offerfeest valt dit jaar bovendien op de laatste dag van de vakantie waardoor veel moslims nog op vakantie zijn in hun thuisland en het feest daar zullen vieren.”

Tot veel illegale thuisslachtingen zal het volgens Debaets ook niet komen. “Het thuisslachten is sinds dit jaar volledig verboden en ook het vervoeren van levende schapen mag niet. De politie zal daar extra waakzaam voor zijn.”

De staatssecretaris voor Dierenwelzijn hoopt nog altijd dat het uiteindelijk tot een algemeen verbod op onverdoofd slachten komt zoals in Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?