'Verplicht supermarkten voedseloverschotten uit te delen'

Gemeenteraadsleden in drie Brusselse gemeenten willen supermarktketens verplichten hun voedseloverschotten uit te delen aan de Voedselbanken en sociale restaurants. In Molenbeek, Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde dienen ze moties in in de gemeenteraad.

Europese studies wijzen uit dat er jaarlijks 89 miljoen ton voedsel verloren gaat. Producten die tegen hun houdbaarheidsdatum zitten, worden door de supermarktketens zomaar in de vuilbak gegooid.

In Schaarbeek en Molenbeek ligt nu een voorstel op tafel om producten die niet verkocht geraken uit te delen aan de Voedselbanken en sociale restaurants. Initiatiefnemer in Schaarbeek is Yves Goldstein (PS). Hij baseert zich op een idee van zijn partijgenoot Frédéric Daerden in Herstal.

De regel zou gelden voor producten die juist over hun houdbaarheidsdatum zijn of waar de handelaar van zegt het niet meer te kunnen verkopen.

Burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) staat open voor het voorstel, maar bekijkt ook de zakelijke kant van het gegeven. "Hoe kunnen we dit goed organiseren?" vraagt Clerfayt zich af. "Momenteel zijn er niet voldoende sociale restaurants in onze gemeente om al deze producten aan uit te delen. Een deel van het voedsel zou toch weggegooid worden", reageert hij in La Capitale.

Ook in Molenbeek dient Olivia P'Tito (PS) een motie in. Ook burgemeester Françoise Schepmans zou het idee niet ongenegen zijn.

"Bij de volgende gemeenteraad op 21 februari hoop ik er meer nieuws over te krijgen", zegt P'Tito. "Maar ik heb toch al enkele positieve reacties gekregen op mijn motie. Een werkgroep bekijkt momenteel het voorstel grondiger. Daarna is het aan de gemeenteraad om erover te stemmen."

In Watermaal-Bosvoorde tenslotte heeft Odille Bury (Ecolo) een vraag ingediend om de mogelijkheid te onderzoeken. Voor Michel Kutendakana (PS) gaat Ecolo nog niet ver genoeg. "Deze studies zijn al eens uitgevoerd. Als het in Herstal werkt, waarom zou het dan niet in Bosvoorde werken?" besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?