| Oudejaarsnacht in Brussel.

Verschillende straten afgesloten voor vuurwerk tijdens oudejaarsnacht

© Belga
21/12/2023

In Brussel vindt tijdens oudejaarsnacht om middernacht opnieuw het traditionele vuurwerk plaats. Dat zal afgevuurd worden vanop het Paleizenplein, en daarvoor worden zowel het Paleizenplein als verschillende straten in de omgeving afgesloten voor het verkeer. Dat meldt de Brusselse politie.

Op 31 december wordt het Paleizenplein vanaf 14.00 uur afgesloten. Om 20.00 uur volgt de Hertogstraat tussen de Wetstraat en de Regentlaan. Een uur later zal de politie ook de Koningsstraat tussen de Wetstraat en het Koningsplein afsluiten, net als de Regentlaan tussen de Lambermontstraat en de Hertogstraat, de Boomkwekerijstraat tussen de Naamsestraat en het Troonplein, en vanaf 23.00 uur is het de beurt aan de Kunstlaan tussen de Luxemburgstraat en de Belliardstraat, en de Montoyerstraat tussen de Handelsstraat en de Kunstlaan.

"Er worden fietsenrekken geplaatst op het Koningsplein en in de Regentlaan, tussen de Naamsepoort en het Troonplein. Voor personen met beperkte mobiliteit wordt een zone voorzien aan het Arbitragehof, op de hoek van de Hertogstraat met het Paleizenplein, aan de kant van het Koninklijk Paleis", zegt de politie. "Opgelet: er wordt door de organisator geen parkeergelegenheid voorzien voor wie toch besluit met de wagen te komen."

Gratis openbaar vervoer

"Het volledige net van de MIVB zal gratis zijn voor de reizigers, vanaf middernacht tot aan het begin van de dienst op 1 januari", gaat de politie verder. "De metro- en tramlijnen rijden tot 2.30 uur 's ochtends, en de Noctis-bussen rijden van middernacht tot 5.30 uur 's ochtends. Om naar het vuurwerk te gaan, kan je metro 1 of 5 nemen, via de stations Centraal Station of Kunst-Wet, en metro 2 of 6, via de stations Naamsepoort of Kunst-Wet. De overgang van oud naar nieuw heeft wel een impact op verschillende stations. Sommige stations zullen in real-time gesloten worden."

Vuurwerkverbod

De Brusselse politie wijst ook op een aantal veiligheids- en voorzorgsmaatregelen die gelden voor oudejaar. Zo is vuurwerk op het ganse grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verboden van 23 december 2022 tot en met 9 januari 2023. "Glazen flessen en alle andere glazen voorwerpen zijn verboden en zullen, op de sites Grote Markt, Park van Brussel en Paleizenplein, in beslag worden genomen", klinkt het.

"We vragen iedereen om geen zakken of tassen mee te brengen, en hun hond, hoe groot of hoe klein ook, thuis te laten. Aan de feestgangers wordt gevraagd om nauwgezet de aanwijzingen en richtlijnen op te volgen van de hulpdiensten en van het personeel dat de feestelijkheden omkadert, en de eventuele controles te respecteren en te faciliteren. Hou rekening met de verwachte drukte, vertrek op tijd, en rijd niet wanneer u gedronken hebt, maar maak gebruik van de alternatieven zoals het openbaar vervoer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , nieuwjaarsvuurwerk , oudejaarsnacht 2023

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni