Versmalling Wetstraat voor fietsers niet voor meteen

De oproep van een reeks fietsersverenigingen om een rijstrook op de Wetstraat te schrappen ten voordele van fietsers en voetgangers, zal niet meteen gevolg krijgen. Bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) wil prioriteit geven aan de straten waar nog geen afgescheiden fietspad is, Touring noemt het idee van een rijstrook minder dan weer onomwonden “absurd.”

Donderdag uitten fietsersverenigingen (opnieuw) hun bezorgdheden over de veiligheid voor fietsers en voetgangers op de Wetstraat. De fiets- en voetpaden zijn er te smal en dat zorgt vaak voor onveilige situaties, klinkt het. Om hun boodschap kracht bij te zetten organiseren de verenigingen vrijdag een picknick op de Wetstraat.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) benadrukt in een reactie aan BRUZZ dat hij het toejuicht dat fietsers steeds meer hun stem laten horen in het mobiliteitsdebat. Maar dat zal niet meteen tot een aanpassing van de verkeerssituatie op de Wetstraat leiden. “We weten dat de situatie er niet ideaal is, maar onze prioriteit ligt voorlopig bij wegen waar nog geen afgescheiden fietspad is, laat de woordvoerder van Smet weten.

“Er zijn immers nog te veel plaatsen waar het ronduit gevaarlijk is voor fietsers, zoals rond de Kleine Ring. Die willen we eerst aanpakken”, klinkt het. Smet wil wel de zone van de Wetstraat, de Belliardstraat en de Jozef II-straat in haar totaliteit herbekijken op het vlak van voorzieningen voor fietsers en voetgangers. “We willen dat doen in samenspraak met de Stad Brussel en de fietsersverenigingen, maar we staan nog maar aan de beginfase”, verduidelijkt zijn woordvoerder.

'Eisen zijn onrealistisch'
Bij de belangenvereniging voor automobilisten Touring, dat zelf haar hoofdkwartier op de Wetstraat heeft, klinkt een heel ander geluid. Voor woordvoerder Danny Smagghe kan er “geen sprake” zijn van een rijstrook minder in de Wetstraat. “De eisen zijn onrealistisch. Richt fietspaden in op de parallelwegen”, luidt het op Twitter.

Volgens Touring zou een rijstrook minder in de Wetstraat betekenen dat er meer verkeer zou komen in de woonwijken op het onderliggende weggennet. “Absurd!”, luidt de conclusie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?