Vervoort gaat debat politiezones aan (+video)

© Belga
11/04/2016

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) lanceert een alternatief voor de fusie van de Brusselse politiezones, met hemzelf als coördinator van de preventie en veiligheid.

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen maandag.

"Als ik Charles Michel hoor zeggen dat hij geen taboes heeft, weet ik hoe laat het is", zo zegt Vervoort maandag in een interview met De Standaard. Hij beseft dat hij het debat niet langer kan wegwuiven, maar hij vreest dat achter de schermen een scenario wordt geschreven waarbij de fusie via de parlementaire onderzoekscommissie wordt doorgedrukt.

"We gaan onze houding dat we voor niets vragende partij zijn en er dus ook niet over discussiëren, niet kunnen volhouden. We moeten deelnemen aan het debat, zonder taboe, zoals Michel. Maar dan wel met alles op tafel, ook het gebrek aan middelen en personeel voor de Brusselse politiezones."

Vervoort wil aantonen dat een realistisch alternatief mogelijk is. Hij wil daarbij zijn taak als ­coördinator van de preventie en veiligheid - een opdracht die hij heeft gekregen na de staatshervorming - zo ruim mogelijk invullen. Daardoor zouden de nadelen van het werken met zes zones wegvallen.

Vervoort wil ook een regionaal crisiscentrum oprichten en de preventie van radicalisering, een taak van de gemeenten, coördi­neren.

'Belangrijke opening'
Kamerlid Hans Bonte en burgemeester van Vilvoorde (SP.A) vindt dat de "belangrijke opening" die Brussels minister-president Rudi Vervoort maakt, moet worden gebruikt om meteen het debat ten gronde te voeren in het parlement. Bonte blijft erbij dat één structuur nodig is die op gewestelijk niveau wordt aangestuurd, zowel voor preventie als veiligheidsorganisatie.

Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, vindt het alvast een goede zaak dat Vervoort bereid is het taboe te doorbreken en het debat over de eenmaking van de zones aan te gaan. Hij leest in het interview vooral dat de minister-president inziet dat er momenteel te weinig samenwerking is en dat rond preventie samenwerking op gewestelijk niveau nodig is.

Voor Bonte moet het debat nu broodnodig ten gronde worden gevoerd in het parlement. Hij is ervan overtuigd dat zo'n debat zal aantonen dat de meest evidente oplossing erin zal bestaan naar één politiezone te gaan. "Je kan geen performant veiligheidsbeleid voeren in onze hoofdstad zonder echte eenheid van commando", aldus Bonte.

Hij betreurt tot slot dat het debat voor een stuk communautair wordt bekeken. Het zijn weliswaar de Vlaamse partijen die al langer op die eengemaakte zone aandringen, maar toch stelt Bonte dat er maar één criterium mag zijn: veiligheid en een efficiënte veiligheidsorganisatie. "Iedereen heeft baat bij een performante en efficiënte organisatie", vindt Bonte.

Rudi Vervoort over zijn alternatief voor een fusie van de Brusselse politiezones

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni