Vervoort: ‘Workshops over plan Zuidwijk’

Minister-president Rudi Vervoort denkt dat zijn richtplan voor de Zuidwijk niet helemaal naar de prullenmand moet. Op vraag van federaal minister Jacqueline Galant (MR) komen er workshops over de wijk.

Mobiliteitsminister Galant, die bevoegd is voor de NMBS, en Vervoort hadden vrijdag een ontmoeting over de de wijk rond het Zuidstation.

Eerder was gebleken dat de NMBS niet warm liep voor het richtplan van de Brusselse regering met grote lijnen voor de buurt rond ’s lands grootste station. Met name de nieuwe woonprojecten aan de Frankrijkstraat, waar de NMBS nu zelf nog burelen heeft, zinden het bedrijf naar verluidt niet.

De NMBS is een belangrijke speler in de buurt, want eigenaar van veel terreinen aan het station. Wat het bedrijf met die terreinen wil, was de voorbije jaren vaak erg onduidelijk.

'Gemeenschappelijke visie'
Volgens Vervoort zitten de twee excellenties toch min of meer op dezelfde lijn over de wijk. “De uitwisselingen tussen minister Galant en de Brusselse minister-president geven blijk van een gemeenschappelijke visie op de ontwikkeling van de Zuidwijk zoals die in het ontwerp van Richtschema is vastgesteld”, klinkt het in een communiqué.

Vervoort heeft het dan over algemene lijnen, zoals “de versterking van de woonfunctie, de renovatie van de publieke ruimten van de wijk, de ontlasting op het vlak van mobiliteit en de opname van het Zuidstation in haar stedelijke context.”

Hij haalt ook enkele concrete elementen aan: “de renovatie van de ruimten onder de sporen (de vierhoeken), de projecten Jamar en Victor, de herkwalificatie van de Europa-esplanade, het Grondwetplein en de Overdekte Straat, het bannen van het doorgaand verkeer in de onmiddellijke buurt rond het station en het vrijmaken van het huizenblok Frankrijk/Bara ten voordele van stedelijke woonbestemmingen.”

Hoe een en ander concreet moet worden, zal nu op voorstel van Galant in workshops worden uitgewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?