Vervuilde volkstuintjes: 'Ja, er had een waarschuwing moeten hangen'

Schaarbeeks schepen van Groene Ruimten Mohamed El Arnouki (cdH) reageert op de vervuilde volkstuintjes achter de François-Joseph Navezstraat in Schaarbeek. De tuiniers werden volgens hem onmiddellijk ingelicht, maar hij betreurt wel dat de poort al die hele tijd openstaat en dat er geen waarschuwing werd opgehangen. Hij wacht ook op een tweede analyse die uitsluitsel moet brengen over de aard van de vervuiling.

Woensdag bracht BRUZZ een reportage over de vervuilde volkstuintjes van de Navezsite in Schaarbeek. Eigenaar Infrabel en de gemeente Schaarbeek weten dat de grond daar vervuild is, maar het terrein is zomaar toegankelijk en volgens omwonenden en de organisatoren van het afgelaste Kriekenfestival komen er nog steeds mensen hun moestuintje verzorgen.

 “Het College weet inderdaad al zo’n 10 à 12 maanden dat de site mogelijk vervuild is. We hebben zelf het initiatief genomen om de bodem te laten onderzoeken”, zegt bevoegd schepen El Arnouki. Leefmilieu Brussel liet woensdag al aan BRUZZ weten dat de grond vervuild is door zware metalen en mineralen en dat er op sommige plaatsen zelfs asbest werd aangetroffen.

Schepen El Karnouki.
© www.schaarbeek.be
“We hebben vanuit het College meteen brieven gestuurd naar de huurders van de percelen om hen te waarschuwen niet langer op de grond te telen”, aldus El Arnouki. “Er werd ook meteen een tweede analyse besteld die moet duidelijk maken welke delen van het terrein vervuild zijn en wat de impact is van de verontreiniging”, aldus El Arnouki.

Waarschuwing
En toch is het terrein nog steeds toegankelijk voor iedereen. De poort van Infrabel, de eigenaar van het terrein, werd al een jaar geleden beschadigd door vrachtwagens en werd nooit hersteld. Zo kon het terrein nog verder vervuild worden door druggebruikers en vandalen. De omwonenden en de organisatoren van het Kriekenfeest zeggen ook dat er nog steeds mensen hun moestuintje aanleggen op het terrein.

“Enerzijds moeten de mensen gewoon de regels respecteren, maar er had inderdaad een bordje moeten hangen en het is niet wenselijk dat de poort open staat”, geeft El Arnouki toe. “Het College had ook gevraagd aan het vastgoedmanagement om een waarschuwing te hangen. Maar wanneer ik twee dagen later passeerde aan de site, hing er inderdaad niets.” Of de waarschuwing werd verwijderd door vandalen of dat die er gewoon nooit heeft gehangen, laat El Arnouki in het midden.

De schepen belooft wel maatregelen. “Enkele dagen geleden werd beslist om een omheining te zetten om er zo voor te zorgen dat mensen het terrein niet meer op kunnen. Er zal ook meer toezicht komen.” Indien de tweede analyse zou bevestigen dat het terrein vervuild is, dan wil de schepen bakken plaatsen waarin kan getuinierd worden. “De site is heel populair, dus ik wil mensen uit de buurt zeker een alternatief bieden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?