Verzet tegen appartementswijk naast Wiels

BVR
© BRUZZ
22/12/2016

Op het braakliggend terrein naast het Wiels, in Vorst, komen tien flatgebouwen, samen goed voor 229 appartementen. Een bouwaanvraag is ingediend, maar de plannen stoten op verzet. Actiegroep ‘project Wiels’ vindt het geen goed idee het terrein zo intensief te bebouwen. Ook vreest men dat de hoge blokken de beschermde gebouwen van brouwerij Wielemans zullen verdringen.

De bouwaanvraag voor het project is al ingediend. Buurtbewoners kunnen nu nog tot 26 december bezwaren of opmerkingen naar de overlegcommissie van de gemeente Vorst sturen. Mark Van den Dries van de actiegroep project Wiels heeft er alvast heel wat. Hij is vooral bezorgd over de leefbaarheid van de buurt.

“Er komen 229 appartementen bij”, zegt hij aan BRUZZ. “En dat op een oppervlakte van 1,1 hectare. Dat is wel heel veel. Zeker als je weet dat er maar 178 parkeerplaatsen gepland zijn, en dat er zelfs geen fietsenstalling komt. Daarnaast voorziet men slechts één crèche, goed voor 29 kinderen. Dat is zelfs voor de nieuwe bewoners al te weinig.“

Uitzicht
Van den Dries is ook bezorgd over de publieke toegankelijkheid en het uitzicht van de site. “De métropole, het oude, deels beschermde kantoorgebouw van de brouwerij Wiels, zou omringd worden door torens van acht verdiepingen hoog. Niet alleen is dat niet mooi. De Métropole zal hierdoor ook nooit meer opnieuw open kunnen, als theater, of als restaurant, want daarvoor is een uitbreiding naar achter nodig. En zoals het project nu voorligt, kan dat niet meer.”

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) deelt die bezorgdheid, en wil dan ook dat de integratie van het project met het Métropole-gebouw verder bestudeerd wordt. Ook raadt de KCML aan om het uitzicht op de achterliggende spoorlijn te behouden. In het huidige project is dat heel beperkt.

Een andere actiegroep ‘Maraiswiels’ focust zich dan weer op de huidige fauna en flora van het braakliggend terrrein. De plek wordt nu niet voor niets ‘moeras’ genoemd. Waar gaat het water naartoe als het volgebouwd wordt, vragen ze zich af.

Nog tot 26 december kunnen mensen hun bezwaren aan de overlegcommissie overmaken, die dit mee opneemt in haar niet-bindend advies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni