Verzet tegen wetsontwerp woonstbetredingen in zoektocht naar sans-papiers

© Ivan Put
| Een controleactie van de politie nabij het Maximiliaanpark (archiefbeeld).

De Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer buigt zich dinsdag over een wetsontwerp dat het mogelijk maakt om woningen te betreden met als doel sans-papiers die in ons land verblijven op te pakken. Het ontwerp stuit bij verschillende belangenorganisaties op verzet.

De Franstalige Mensenrechtenliga, Ciré en CNCD-11.11.11 hebben hun bezwaren ingediend bij de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. "Een extra stap in de richting van de criminalisering van vreemdelingen en van de mensen die hen onderdak geven," zeggen La Ligue des Droits de l'Homme, vluchtelingenorganisatie Ciré en CNCD-11.11.11 in een gezamenlijk persbericht.

Het Burgerplatform, dat in het Maximiliaanpark actief is, vraagt zijn 31.500 leden intussen om Kamerleden massaal aan te schrijven met de vraag de tekst niet goed te keuren.

'Intimiderend drukkingsmiddel'

In hun ogen is het ontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zijn collega op Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een "permanent en intimiderend drukkingsmiddel," dat mensen moet ontmoedigen om mensen zonder papieren onderdak te bieden.

Dat een onderzoeksrechter eerst toestemming moet geven, brengt volgens de mensenrechtenorganisaties geen zoden aan de dijk.

"De onderzoeksrechter wordt de rechterarm van de Dienst Vreemdelingenzaken, iemand die aan de lopende band op vraag huiszoekingsbevelen aflevert," besluiten ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?