Viaduct van Koekelberg wordt gerenoveerd (in Bangkok)

In de Thaise hoofdstad Bangkok is vorige week het startschot gegeven voor de renovatie van de ‘Thai-Belgian Bridge’. Die brug is het laatste overblijfsel van het viaduct dat meer dan 30 jaar de Leopold II-laan overspande.

Wie voor 1980 geboren werd zal het zich vast nog herinneren. Ooit verbond een stadsautostrade op stelten de Basiliek van Koekelberg met het Rogierplein.

Het zogenaamde viaduct van Koekelberg liep over de Leopold II-laan en werd oorspronkelijk geplaatst om de verwachte verkeersdrukte van Expo 58 op te vangen. De bewoners van de voorheen statige boulevard kregen zo een stadsautostrade op slaapkamerhoogte voor hun deur.

Het viaduct was bedoeld als tijdelijke constructie. Tijdelijk bleek hier een rekbaar begrip, want de brug bleef uiteindelijk staan tot in de zomer van 1984, toen met de afbraak begonnen werd. De vervangende tunnel werd in 1986 in gebruik genomen.

De Leopold II-laan werd na een grondige heraanleg in 1991 opnieuw een boulevard. In de meer dan 30 jaar die daaraan voorafgingen waren samen met de grandeur echter ook vrijwel alle bewoners vertrokkken.

Een deel van het viaduct begon na de afbraak aan een merkwaardige reis. In de Thaise hoofdstad Bangkok was men op zoek naar een brug voor de Rama IV-laan. In 1988 werd die op een drafje (de werken duurden 60 uur) opnieuw in elkaar geschroefd en zo kon het viaduct voortaan door het leven als de 'Thai-Belgian Bridge'.

De brug in Thailand is niet het oorspronkelijke betonnen viaduct, maar een stalen (en alweer tijdelijke) constructie die gebouwd werd om de bouwput van de metro te overspannen.

De jaren hebben echter hun tol geëist op de 'Bruselse' brug. Daarom beslisten de Thaise autoriteiten om ze op een renovatie te trakteren, inclusief LED-verlichting. Die werken werden vorige week officieel op gang getrapt door Kroonprins Filip en prinses Mathilde, die in het land op bezoek waren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?