awel merci

Video: agenten rijden fietser klem die opmerking maakt

Een video over een aanvaring tussen een fietser en de politie, zet die laatste in een slecht daglicht. Wanneer de fietser een rechts door rood bord gebruikt om rechtsaf te slaan, snijdt de politiecombi hem bruusk de pas af. Even voordien had de fietser de agenten erop gewezen dat ze op een fietssluis stonden. 

De video werd op 20 juli 2017 op Youtube geplaatst maar de RTBF, die de fietser opspoorde, komt nu met het verhaal naar buiten. De beelden werden gemaakt met een verborgen camera.

Te zien is hoe een fietser politieagenten aanspreekt die met hun combi de (niet meer zo goed zichtbare) fietssluis voor een verkeerslicht bezetten. Die reageren laconiek: "een fietszone? "er staat niets meer op de grond, meneer", is te horen.

Vervolgens rijdt de fietser door het rood om naar rechts af te slaan - wat volgens de verkeerscode mag, zo geeft een bordje op de verkeerslichten aan. Maar een tiental seconden later rijdt de combi de fietser zonder enige aankondiging klem en ontstaat een woordenwisseling. De fietser keert daarop terug naar het kruispunt en wijst de uitgestapte agenten op het bordje. Die hebben echter geen oren naar zijn verhaal, en gaan zwaar tegen hem in. "Je m'en fou qu'on est pas d'accord", aldus een agent.

De feiten zouden teruggaan tot februari 2017 en plaats hebben gevonden op de Waversesteenweg in Etterbeek. De Brusselaar, die zegt al 28 jaar dagelijks te fietsen, diende toen geen klacht veronderstellend dat ze zou worden afgewezen, zoals met eerdere klachten van hem gebeurde.

Een paar maanden later kaartte hij het voorval aan bij GRACQ, een onderzoeks- en actiegroep voor fietsers. Die sprak de burgemeester en het hoofd van de politiezone Montgomery erop aan. Daarop werd een disciplinair onderzoek geopend, zo bevestigt commissaris Michaël Jonniaux aan de Rtbf. Het onderzoek is nog lopende, maar volgens de commissaris roept het gedrag van de politieagent al alvast meerdere vragen op.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook