Vier bestuurders van Vivaqua behouden elk 56.000 euro

© Jef Van de Veire

Vier bestuurders bij Vivaqua zullen ook dit jaar opnieuw 56.546 euro verdienen. Dat besliste de Algemene Vergadering van de intercommunale op 1 juni, net op het moment dat het Samusocial-schandaal losbarstte. Aftredend burgemeester Yvan Mayeur (PS) is één van die bestuursleden. Ook als gemeenteraadslid zou hij het voorzitterschap en de vergoeding kunnen behouden, zo vernam BRUZZ.

In 2016 verdienden aftredend burgemeester Yvan Mayeur (PS), gemeenteraadslid voor de Stad Brussel Jacques Oberwoits (MR), schepen in Sint-Gillis Cathy Marcus (PS) en gemeenteraadslid voor Anderlecht Oscar Dubru (MR) elk 56.546 euro bruto per jaar als lid van de 'Raad van Zaakvoerders'.

Eerder berichtte BRUZZ dat zij bovenop dat bedrag nog zitpenningen van 714 euro per vergadering als gewoon bestuurslid krijgen, wat neerkomt op ongeveer 65.000 euro. Tot begin dit jaar was dat ook zo. "Maar in april 2017 zijn de zitpenningen voor de raad van bestuur geschrapt voor de leden van de beheersraad", zegt gedelegeerd bestuurder Oscar Dubru (MR). "Daardoor bedragen de vergoedingen voor de bestuurders van Vivaqua sinds april 56.546 euro bruto per jaar en geen 65.000 euro",

De Raad van Zaakvoerders kwam vorig jaar 19 keer samen voor het dagelijks beheer van watermaatschappij Vivaqua. Voor alle duidelijkheid: er zijn ook zes directeurs, die zich met het dagelijks beheer bezig houden.

De Algemene Vergadering van donderdag 1 juni besliste om die hoge vergoedingen te behouden, zo vernam BRUZZ. Dat is opmerkelijk want er was toen al commotie rond hoge vergoedingen voor bestuurders. Zo kwam die dag aan het licht dat vier leden van het bureau van Samusocial royaal betaald werden, met giften. De volgende dag stapte Pascale Peraïta (PS) onder druk van de publieke opinie uit dat bureau.

56.000 euro per jaar plus wagen
Maar de Algemene Vergadering stemde dus in met de zitpenningen. De vertegenwoordigers van Vlaamse gemeenten onthielden zich. "Wij treden sowieso uit omdat we de fusie met Hydrobru niet zien zitten", zegt Luc Deconinck (N-VA), burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. "Het belangt ons eigenlijk niet meer aan."

De voorzitter, ondervoorzitter en twee gedelegeerd bestuurders krijgen elk 56.546,64 euro plus een wagen, iets waar ondervoorzitter Oberwoits van afzag. Gewone bestuursleden krijgen 714 euro bruto per zitting, waarvan er 10 à 12 per jaar zijn. Tot april 2017 kregen de vier dat er ook nog bij.

“Als de Gewestelijke werkgroep goed bestuur met maatregelen komt, zijn wij natuurlijk bereid om een nieuwe algemene vergadering te organiseren, en aldus de zitpenningen te herbekijken”, aldus Oberwoits.

Mayeur
Het was aftredend burgemeester Yvan Mayeur (PS) die de vergadering op 1 juni voorzat. Of hij dat ook in de toekomst nog zal doen, en zo zijn vergoeding kan behouden, is onduidelijk.

"Als hij gemeenteraadslid blijft, kan hij voorzitter blijven”, zegt Vivaqua-woordvoerder Geert De Kegel. “Zoniet moet hij uit de Raad van Bestuur stappen, en moet de Stad Brussel iemand anders voordragen.”

Maandag staat het ontslag van Yvan Mayeur als burgemeester op de agenda van de gemeenteraad van de Stad Brussel. Of hij gemeenteraadslid blijft, is op dit moment nog niet geweten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?