Vier miljoen bezoekers voor Winterpret

© Belga - BRUZZ
10/01/2024
Updated: 10/01/2024 16.39u

Het winterevenement Winterpret heeft in 2023 ongeveer 4 miljoen bezoekers verwelkomd. Dat meldt organisatie Brussels Major Events vzw woensdag.

Het grote aantal bezoekers heeft vooral te maken met een hoge toestroom van toeristen, goed voor een stijging van 20 procent ten opzichte van het aantal toeristen vergeleken met 2022.

Tussen 24 november en 31 december zakten 2.590.312 Belgen (van wie 1.463.991 Brusselaars) af richting het stadscentrum. En 1.413.381 bezoekers kwamen uit het buitenland, vooral uit Frankrijk, Spanje of Nederland.

De cijfers tot en met 31 december zijn zelfs een onderschatting van het totale aantal bezoekers, aangezien het evenement wegens succes verlengd werd tot 7 januari. "Grote evenementen blijken opnieuw een must in Brussel. De economische gevolgen van Winterpret zijn van vitaal belang voor onze bedrijven, vooral voor de hotelsector, die een belangrijke bron van werkgelegenheid is", zegt burgemeester Philippe Close (PS).

Het evenement blijft groeien

De Brusselse hotelsector noteerde vorig jaar een bezetting van 68,3 procent, tegen 59,4 procent in 2022. Ook op het vlak van duurzaamheid werd een tandje bijgestoken in vergelijking met voorgaande edities: zo werden in totaal meer dan 60.970 herbruikbare borden gebruikt aan de eetstandjes, alsook 636.050 bekers. Dat is goed voor ongeveer 1,95 en 1,2 ton vermeden afval.

"Winterpret blijft groeien qua populariteit en duurzaamheid. De handelaars, het grote publiek en de diensten van de stad Brussel hebben de test met herbruikbaar servies met succes afgerond", aldus schepen van Klimaat en Sport Benoit Hellings (Ecolo). "We kunnen niet wachten om dit systeem voor de volgende editie uit te breiden naar het hele evenement."

*lees verder onder foto

4e4d2ce8-verkeersellendewinterpret.jpg

| Winterpret leidde op bepaalde momenten ook tot verkeersellende op de kleine ring.

Ook kozen heel wat bezoekers, op aanraden van het stadsbestuur, voor het openbaar vervoer. Zo zagen de metrostations die het dichtst bij Winterpret lagen een verdrievoudiging van het aantal reizigers.

De stad Brussel heeft gedurende het evenement ook meermaals afgeraden met de auto richting Brussel te trekken. Toch was er heel wat hinder als gevolg van Winterpret. De organisatie maakt zich echter sterk dat "de verkeersdoorstroming in het stadscentrum tijdens de hele duur van het evenement onmiskenbaar verbeterd is", aldus Brussels Major Events vzw.

Ook Brussels By Lights, een onderdeel van Winterpret, trok veel bezoekers. In totaal werden 168 winkelstraten in verschillende wijken van de stad verlicht. De interactieve lichtwandeling Eikosis trok om en bij de 2.000 man aan. "Samen met de handelaars werken we al maanden aan de ontwikkeling van nieuwe verlichtingen en leuke activiteiten, zoals Eikosis, om de magie te creëren waar steeds meer bezoekers naar op zoek zijn als ze door de winkelstraten van de stad slenteren. Zowel qua aantrekkingskracht als qua bezoekersaantallen is het een win-winsituatie, wat onze meerderheidsstrategie bevestigt," zegt Fabian Maingain (DéFI), schepen van Economische Zaken voor de stad Brussel.

De 24ste editie van Winterpret vindt plaats van 29 november 2024 tot 5 januari 2025.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Winterpret , toeschouwers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni