Vier vijfde gewelddelicten onbestraft

Het aantal seponeringen in het arrondissement Brussel ligt ontzettend hoog, op 78 procent. Vier vijfde van de gewelddelicten wordt ook niet vervolgd. Dat blijkt uit de parketcijfers van 2010.

I n 2010 behandelde het Brusselse parket 180.277 zaken, in meerderheid strafzaken. Maar liefst 140.590 daarvan werden geseponeerd, vier vijfde van de gevallen. Vaak wordt een zaak geseponeerd wegens te licht, geen dader of onvoldoende bewijs. Dat blijkt uit de arrondissementsstatistieken van het Openbaar Ministerie.In België scoort alleen het stedelijk arrondissement Bergen hoger; algemeen genomen ligt het aantal seponeringen in steden tien procent lager dan in Brussel.

In de meerderheid van de gevallen gaat het om vandalisme, diefstallen en bedrog, samen goed voor 46 procent van het aantal seponeringen. Opzienbarend is echter dat het aandeel van delicten tegen personen - slagen en verwondingen, moord en doodslag - die zonder gevolg bleven, het afgelopen decennium fors gestegen is. In 2003 ging het om bijna zeven procent van alle seponeringen, in 2010 was dat veertien procent. Waar er in 2010 alles bij elkaar 26.275 delicten tegen personen werden behandeld, bleven 20.095 van die delicten zonder gevolg. Vier vijfde, dus.

Voor veel strafzaken worden trouwens verkorte pv's (vpv's) gebruikt. Dat zijn processen-verbaal om 'lichte' feiten zoals vandalisme, diefstallen en sluikstorten summier op te tekenen. Van vpv's wordt doorgaans een lijst gemaakt, waar het parket zelden een zaak uitpikt.

Met een boutade zegt de Gentse hoogleraar criminologie Paul Ponsaers dat in sommige stadsregio's twee derde van alle pv's vereenvoudigde pv's zijn, en dat van die vereenvoudigde pv's hoogstens twee procent doorstroomt.

Volgens Ponsaers worden te veel lichte misdrijven niet meer vervolgd en werkt dit frustratie en geweld in de hand. Lees ook het interview met de professor (zie Lees meer).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?