Vierde leerjaar zit zonder juf

In de Prinses Paolaschool in Sint-Lambrechts-Woluwe vindt men geen vervangster voor de juf van het vierde leerjaar. Nochtans is de directrice al maanden op zoek naar een interim-leerkracht, maar er is niemand die naar de Brusselse school wil komen.

In de Prinses Paolaschool in Sint-Lambrechts-Woluwe begon de eerste schooldag na de kerstvakantie niet erg goed: het vierde leerjaar moet het zonder leerkracht stellen. De directrice vindt geen vervangster voor hun juf die met zwangerschapsverlof is. Daarom vangt de zorgcoördinator momenteel het vierde leerjaar op. Normaal biedt zij ondersteuning aan kinderen met leerproblemen in alle leerjaren, maar dat kan nu even niet meer.

Het tekort aan leerkrachten is ook voelbaar in Vlaanderen, maar vooral in Brussel is het al jaren een aanslepend probleem. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) gaat vanaf 1 september Brusselse leerkrachten financieel belonen:

"Binnenkort gaan we met de Vlaamse regering beslissen om een financiële aanmoediging te geven aan leerkrachten die in Brussel echt een carrière als leerkracht uitbouwen. Mensen die minstens drie jaar ancienniteit opdoen in het Brussels onderwijs, zullen een extra verloning van 1000 euro per jaar krijgen."

Directrice Sonja Laeremans blijft intussen naarstig op zoek naar een vervanger die tot aan het einde van het jaar wil blijven.

"Ik heb de hele kerstvakantie gezocht en spijtig genoeg niemand gevonden," aldus de directrice. "Er is echt een leerkrachtentekort in Brussel. Ook veel collega-directeurs zijn op zoek naar leraars. Ik ging ervan uit dat het niet moeilijk zou zijn om voor twee trimesters een vervangend leerkracht te vinden, maar zelfs dat is niet mogelijk."

Vandenbroucke beaamt dat het leerkrachtentekort vooral in Brussel nijpend is. Volgens de minister schrikt het onderwijs in de hoofdstad heel wat leerkrachten af.

"De scholen in kwestie zijn ook niet altijd de meest gemakkelijk scholen voor leerkrachten: kinderen die thuis verschillende talen spreken, ouders die voor een stuk 'anoniemer' zijn en minder contact hebben met de school, enzoverder."

:: Kandidaten die in het vierde leerjaar in Sint-Lambrechts-Woluwe aan de slag willen, kunnen contact opnemen met de Prinses Paolaschool op het nummer: 02/ 761.75.31.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?