20200324 hond huisdier dierenkennel veeweide veearts dierenhotel dierenasiel dierenverzorging 2

| Een huisdier in een dierenhotel.

Vijf miljoen euro voor renovatie van dierenasiel Veeweyde

Glodie Mungaba
© BRUZZ
16/12/2020

De Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming Veeweyde renoveert zijn gebouw in Anderlecht. Die renovatie is nodig om de dieren die de vzw opvangt in de beste omstandigheden en volgens de normen van dierenwelzijn te kunnen huisvesten. Veeweyde werd 40 jaar geleden opgericht en de gebouwen zijn intussen verouderd.

Om de lokalen van Veeweyde aan te passen aan de nieuwe normen is 5 miljoen euro nodig. Dat bedrag werd ingezameld via donaties van particulieren en subsidies van de overheid.

De renovatie is noodzakelijk om het comfort en de gezondheid van de dieren te garanderen. "De werken waarvoor geen vergunning nodig is, zijn al sinds november begonnen”, legt de voorzitter van de vereniging Gaëtan Van Goidsenhoven uit. Voor andere infrastructuurwerken wordt gewacht op de nodige verguningen. Die zouden volgend jaar worden afgeleverd.

Na de renovatie gaan de dieren beter verzorgd kunnen worden, waardoor het asiel de gezondheid van de dieren beter kan garanderen. Dat moet adoptie makkelijker maken. Ook het personeel geniet van deze renovatie. Hun eetzaal, vestiaire en sanitaire voorzieningen worden aangepast. Voor het publiek -en dat zijn zowel mensen die een dier willen adopteren als scholen en groepen die op bezoek komen- wordt de ontvangstruimte aangepast.

Op zoek naar huisgezel

Bij Veeweyde worden hoofdzakelijk honden, katten, knaagdieren en kleine gezelschapsdieren opgevangen. Heel wat mensen komen naar het dierenasiel om in deze periode van lockdown en tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie op zoek te gaan naar een huisgezel. Ze hopen om zo minder alleen te zijn. Gaëtan legt uit: "Gelukkig is er dit jaar geen golf van achtergelaten dieren omdat een groot deel van de Belgen thuis blijft."

Tijdens de werken blijft het asiel open, al zullen er volgens Van Goidsenhoven minder dieren kunnen worden opgevangen. Veeweyde moet het aantal bezoeken wel beperken door het coronavirus en laat enkel bezoek op afspraak toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, dierenasiel veeweyde, Gaëtan Van Goidsenhoven, covid-19

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni