Vijfde Europese school gevraagd

Terwijl de verbouwingen aan de vierde Europese school in Laken nog niet begonnen zijn, vragen de Europese scholen de Belgische overheid ook al nadrukkelijk om een vijfde stek in Brussel.

De omvorming van de cadettenschool in Laken tot vierde Europese school heeft bijzonder veel voeten in de aarde. De nieuwe school zou in 2009 klaar zijn, beloofde de Belgische overheid in 2005. Vandaag zijn de werkzaamheden nog steeds niet begonnen. Het ambitieuze project bleek te duur, het plan werd aangepast en pas deze zomer stemde de ministerraad in met een verbouwingsbudget van 60 miljoen euro. De bedoeling is nu dat men in 2009 begint met afbraak en asbestverwijdering en dat het eigenlijke werk in november 2009 van start gaan. De school zou dan in juli 2012 af zijn.

Omdat de drie andere scholen bomvol zaten - en nog zitten -, stelde de Belgische overheid vorig jaar het Berkendael-atheneum ter beschikking als tijdelijke vierde school. Nu duidelijk wordt dat Laken niet voor 2012 klaar is, zal ze daar een extra speelplaats moeten maken en nog andere aanpassingen moeten doen.

Nummer vijf
Op dit moment tellen de drie Europese scholen en Berkendael samen ruim negenduizend leerlingen. Als de cadettenschool verbouwd is, zal er in de vier scholen plaats zijn voor tienduizend leerlingen. Nu al blijkt uit prognoses dat er in 2011 minstens 12.600 leerlingen voor de Europese scholen zijn. Daarom heeft Renée Christmann, de secretaris-generaal van de Europese scholen, aan minister Didier Reynders gevraagd om de onderhandelingen over een vijfde school te beginnen. Reynders heeft hiermee ingestemd. In 2004 stelde de federale regering het Josaphat-rangeerstation en de Erasmus-site in Anderlecht voor als locaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?