Vijfde hoogste van Brussel legt gouden kleed af

© Altiplan/Estudio Lamela/Georges de Kinder
De goudkleurige Astrotoren naast het gemeentehuis van Sint-Joost wordt gerenoveerd. De kantoortoren uit 1976 krijgt een veel lichtere bekleding en een nieuwe ingang. Huurder BNP Paribas Fortis verlaat de 35.000 vierkante meter kantoren deze maand.

In juni 2010 werd een wedstrijd uitgeschreven voor de renovatie van de Astrotoren. Vorige maand kwamen het Belgische bureau Altiplan en het Madrileense Estudio Lamela als winnaars uit de bus. Afgelopen week toonden ze hun eerste schetsen van de renovatie op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes.

De toren van 107 meter krijgt een volledig nieuwe, veel lichtere bekleding. Structureel zijn er enkel in de sokkel veranderingen voorzien. Zo komt er een nieuwe, meer zichtbare ingang op de hoek van de Sterrenkundelaan en de Bériotstraat.

De Spaanse eigenaar van de toren hoopt tegen september een vergunningsaanvraag in te dienen. Deze maand verlaat de huidige huurder BNP Paribas Fortis alvast de lokalen. In het voorjaar van 2014 zouden de nieuwe huurders kunnen intrekken. Er lopen momenteel onderhandelingen met verschillende kandidaten.

Fortis verkocht de toren in 2005 aan twee Nederlandse bedrijven. Amper drie jaar later verkochten die hem opnieuw, aan het Spaanse Luresa. De renovatie kwam al eerder ter sprake. Vorig jaar nog presenteerde architect Jean-Michel Jaspers een project maar de Spaanse eigenaar verkoos een architectuurwedstrijd uit te schrijven.

De Astrotoren is de vijfde hoogste toren van Brussel na de Zuidertoren, de Financietoren, de Dexiatoren en de naburige Madourtoren. Die vier zijn in recente tijden al grondig gerenoveerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?