Zesduizend manifestanten op protestmars tegen Iraans regime

RV
© BRUZZ - Belga
20/02/2023
Updated: 20/02/2023 17.20u

De Iraanse diaspora uit Europa zijn maandag omstreeks 11.25 uur begonnen aan een protestmars door Brussel. Ze betogen tegen de gruwel die in hun land plaatsvindt onder het huidige regime. Er is ook veel aandacht voor vrouwenrechten.

De Iraanse betogers trekken met vlaggen en veel lawaai door de hoofdstad. Omstreeks 11.25 uur begonnen ze aan hun optocht door Brussel. Ze stappen van Brussel-Noord naar het stukje Wetstraat naast het Jubelpark.

De Iraanse manifestanten leggen zich vooral toe op twee zaken: ze vragen meer vrijheid voor vrouwen en willen dat de Iraanse Revolutionaire Garde door Europa wordt erkend als terroristische organisatie. Op hun protestborden eisen de betogers dat Iraanse diplomaten worden teruggestuurd en ambassades gesloten worden, de executies door het regime stoppen en er geen uitleveringsverdragen meer worden afgesloten met Iran.

Tussen de vele Iraanse vlaggen zijn ook Britse, Zweedse, Noorse, Deense, Duitse en Franse vlaggen te zien. Heel wat Iraniërs die in Europa verblijven, wonen de manifestatie bij om hun solidariteit te tonen met de mensen in eigen land, en om aandacht te vragen voor de slachtoffers van het Iraanse regime.

Tot 16 uur

Omstreeks 10 uur begonnen mensen toe te stromen op de Koning Albert II-laan aan het Noordstation. De betogers stappen van aan het Noordstation via de Kruidtuinlaan over de Kleine Ring. Nadien slaan ze af op de Jozef II-straat om dan via de Etterbeeksesteenweg en de Belliardstraat te eindigen op het stukje Wetstraat naast het Jubelpark. Daar worden tot slot nog speeches gegeven.

De politie raadt aan om de volgende plaatsen te vermijden: Albert II - Kruidtuinlaan - Kleine Ring - Madou - Jozef II - Etterbeeksesteenweg - Belliard - Kleine Paul Wetstraat. De betoging zal rond 16 uur aflopen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni