Vijfduizend studenten naar de Stormstraat

Bettina Hubo
© Agenda Magazine
28/04/2010
De Hogeschool-Universiteit Brussel, de fusie tussen Ehsal, Vlekho, Honim en KU Brussel, verlaat niet alleen het gebouw aan de Vrijheidslaan in Koekelberg, ze doekt ook de campussen aan de Koningsstraat en in Nieuwland op. Waarom naar hartje centrum verhuizen? Uit efficiëntie, maar ook voor een veiliger gevoel.

Begin juli, na de examens, gaan de campussen Koekelberg en Koningsstraat dicht. In het vroegere Ufsal-gebouw aan de Vrijheidslaan worden alleen nog office management en andere professionele economische opleidingen van het vroegere Honim gegeven. De Koningsstraat huisvest de academische en toegepaste opleidingen taalkunde. Al deze studenten beginnen in september op de campus Stormstraat, waar inmiddels ook de kleine rechtenfaculteit zit.

De HUB heeft er niet alleen het gebouw van de Ehsal, maar ook het pand tegenover, dat dienst doet als onderzoekscentrum. Bovendien kocht de instelling in december voor zestig miljoen euro het pas gerenoveerde t'Serclaesgebouw, op de andere hoek. "We hebben nu de drie
hoeken," zegt Dirk De Ceulaer, de voorzitter van het HUB-directiecomité.

Er zal nog meer plek nodig zijn, want ook de lerarenopleidingen, die nu op campus Nieuwland zitten, komen naar de Stormstraat. "Alles tezamen zullen hier dan zo'n vijfduizend studenten les krijgen." De HUB overweegt een verdieping te huren in het Rijksadministratief Centrum, zo'n zevenhonderd meter verderop.

Na deze grote reorganisatie houdt de HUB nog vier campussen over: behalve de Stormstraat zijn dat het fonkelnieuwe Terranova naast Sint-Jan met de gezondheidszorgopleidingen, de sportcampus Parnas in Dilbeek en De Factorij in Schaarbeek, waar het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen huist. "Parnas en De Factorij behouden we, althans voorlopig," zegt De Ceulaer. "Als het nodig is, komen ze ook over."

De centralisatie van de campussen gebeurt volgens De Ceulaer uit efficiëntieoverwegingen. "Anders moet in elke campus afzonderlijk voor een onthaal, catering en een bibliotheek gezorgd worden." Samenzitten is ook beter voor de studenten. "Het komt de groepssfeer ten goede. Een echte studentencampus kun je in de binnenstad natuurlijk niet maken, maar in zichtbaarheid gaan we erop vooruit."

En dan is er het veiligheidsgevoel. "Hier in de Stormstraat kijk je uit op de Sint-Hubertusgalerijen. Dat is toch iets anders dan het uitzicht vanuit Nieuwland." Volgens De Ceulaer wordt het steeds moeilijker om jongeren en hun ouders te overtuigen om in Brussel te komen studeren. "De beelden die de jongste tijd op de televisie getoond werden, zetten niet aan tot studeren in Brussel. Het imago van de stad is zwaar beschadigd. Wij horen dat op onze infodagen en we merken het aan onze studententallen. We doen het goed - in handelswetenschappen zijn we nog altijd marktleider -, maar we zouden nog veel beter kunnen."

De studenten in Brussel op kot krijgen is al helemaal moeilijk. "Velen gaan op kot in Gent, Aalst of Leuven." Ook in dat opzicht is de Stormstraat goed gelegen, vlak bij het Centraal Station.

De gebouwen in Nieuwland, de Koningsstraat en Koekelberg worden verkocht. Volgens De Ceulaer heeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie nog altijd belangstelling voor de campus Koekelberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni