Vijftigtal Roma al twee weken onder blote hemel

© brusselnieuws.be
03/10/2011
47 Roma verblijven nog altijd in het Gaucheretpark in Schaarbeek. De omstandigheden zijn schrijnend. Beschutting is er amper en er is geen verbetering in zicht. Eén gezin vroeg al om gerepatrieerd te worden.

Bij een telling vrijdag bleken er 48 gestrande mensen in het Gaucheretpark te verblijven, 47 Roma en een Rus. Dat zegt een politiewoordvoerder aan brusselnieuws.be. Ze zijn op een na allemaal Roma. Onderdak hebben ze niet, maar van het OCMW hebben ze wel matrassen en dekens gekregen waarmee hier en daar primitieve tentjes gemaakt zijn. In de wijk is er wel santiair waarvan ze gebruik kunnen maken.

Een familie met vier kinderen waarvan een gehandicapte dochter vroeg al aan de politie om terug te keren naar eigen land. De politie bracht hen naar de Schaarbeekse afdeling van Caritas. De Christelijke liefdadigheidsorganisatie helpt hen momenteel om een dossier op te stellen die de repatriëring mogelijk maakt.

"Het enige wat de meeste kampeerders momenteel gekregen hebben van Fedasil is een 'bijlage 26'," zegt Roland Thiébaut, politiecommissaris van Zone Noord aan brusselnieuws.be. "In dat document staat dat hun dossier in behandeling is. Zoiets vergt tijd, uiteraard. Het OCMW en de gemeente Schaarbeek zoeken intussen naar oplossingen, maar uit een vergadering met de burgemeester vorige week bleek dat voorlopig niemand er een heeft."

Mensenrechten

"Er is nog geen enkele humanitaire organisatie langsgekomen in het Gaucheretpark," vertelt Cédric Tolley van Bruxelles Laïque, een organisatie die strijdt voor democratie en mensenrechten en actief is in het Gaucheretpark. "Geen enkele organisatie zorgt voor onderdak, voedsel, medische of psychologische bijstand. Er zijn wel een aantal mensenrechtenorganisaties aanwezig die erop toezien dat de mensenrechten gerespecteerd worden, bijvoorbeeld bij tussenkomst van politie. Verder zetten we ook zoveel mogelijk politieke druk op verschillende niveaus. Het voedsel dat de Roma krijgen, komt hoofdzakelijk van buurtbewoners. En elke twee of drie dagen komt een dokter vrijwillig langs. Maar de steun is sterk verminderd. De mensen zijn het beu om de taak van de overheid te vervullen. En er komen nog elke dag nieuwe gezinnen bij."

Fedasil verwerkt de dossiers en heeft overvolle opvangcentra. Het OCMW dan? "Van het OCMW van Schaarbeek krijgen we zeer weinig steun," vertelt Tolley. "Ze brengen wat sandwitches elke middag, maar daar houdt het dan ook bij op. Veel beloftes, maar daar komt weinig voor in de plaats. Vandaag zouden ze financiële steun geven aan alle mensen met 'bijlage 26', dat is zowat de helft van de groep vermoed ik. Woensdag zou de rest aan de beurt komen. Voorlopig is nog niemand van het OCMW langsgeweest. Maar zelf dan nog, die Roma willen geen geld, ze willen onderdak en de mogelijkheid om te werken. "

Het OCMW van Schaarbeek kon niet bereikt worden voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni