Vilvoorde snelst groeiende gemeente van Vlaanderen

© jpplus60 - ɿnɐd-uɐǝſ

De bevolking in Vilvoorde zou tussen 2015 en 2030 met 15 procent toenemen, wat van de stad de koploper in Vlaanderen maakt. Ook de rest van de Rand rond Brussel groeit sterk.

Dat blijkt uit cijfers van de Studiedienst van de Vlaamse Regering (SVR).

De SVR voorspelt voor heel Vlaanderen een groeiende bevolking, maar de lokale verschillen zijn groot. De regio rond het Brussels Gewest zou zijn bevolking het snelst zien stijgen. Vilvoorde is daar de uitschieter, met een voorspelde groei van 15 procent tot bijna 50.000 inwoners.

Ook in de steden Antwerpen en Gent zal de bevolking meer dan gemiddeld stijgen, maar niet zo sterk als in de Rand rond Brussel.

De resultaten worden echter betwist in Vilvoorde. Volgens Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open VLD), ook schepen in de stad, zal de stijging nog groter zijn. De Vlaamse voorspellingen waren in het verleden al wel eens fout, zegt hij. “De Vlaamse regering ging er voor Vilvoorde van uit dat we in 2020 zouden uitkomen op een totale bevolking van 42.148 inwoners, terwijl we dat cijfer begin deze maand al hebben overschreden”, zegt De Ro.

De voorspellingen hebben een niet te onderschatten belang voor steden en gemeenten. “Het is op basis van deze bevolkingsprognoses dat er Vlaamse middelen worden toegekend aan de steden en gemeenten. Het is dus van cruciaal belang dat deze cijfers zo dicht mogelijk liggen bij de realiteit.”

De stad Vilvoorde heeft trouwens andere prognoses van de bevolkingsgroei. “Volgens onze eigen woonbehoeftestudie komt Vilvoorde in 2022 aan een totale bevolking van 51.879 inwoners ten opzichte van 46.776 in de cijfers van de Vlaamse regering”, aldus nog De Ro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?