Vilvoorde vraagt meer middelen in strijd tegen radicalisering

© brusselnieuws.be
09/02/2015

Vilvoorde legt een nieuw veiligheidsplan op tafel, dat de radicalisering in de gemeente moet aanpakken. Burgemeester Hans Bonte (SP.A) vraagt op jaarbasis 2,3 miljoen euro extra om te investeren in jeugdbeleid en onderwijs, voor extra agenten en een versterking van het lokale parket.

Dat kondigde Bonte maandag aan op een persconferentie.

Op 26 januari had de Vilvoordse burgemeester een onderhoud met premier Charles Michel over de radicalisering in zijn gemeente. Afgesproken werd dat Bonte een concreet voorstel zou uitwerken, over de bevoegdheidsniveaus heen, dat de veiligheid in de regio kan waarborgen en de dreiging, voortvloeiend uit het radicalisme en de problematiek van de Syriëstrijders, onder controle kon brengen.

Dat plan legt hij nu op tafel. Concreet vraagt Bonte jaarlijks 2,3 miljoen euro, een bedrag dat verdeeld zou moeten worden over diverse overheden.

Schoolachterstand
Het Vilvoordse stadsbestuur wil zich richten op de verdere uitbouw van jeugdvoorzieningen, zijn specifieke antiradicalismebeleid, en de versterking van het flankerende onderwijsbeleid. Om en bij de 26 procent van de Vilvoordse bevolking is jonger dan 18 jaar, terwijl het Vlaamse gemiddelde rond de 19 procent ligt. De helft van de minderjarigen is van niet-Belgische origine, en 49,8 procent van de leerlingen in Vilvoorde heeft schoolachterstand.

Vilvoorde heeft op dit moment al een deradicaliseringsambtenaar, maar wil er nog vier extra aanwerven binnen een 'cel integrale veiligheid'. Bonte voorziet ook geld voor een meldpunt van discriminatie en een versterkte moskeewerking.

Daarnaast vraagt de stad een versterking van de lokale politiezone, waardoor meer agenten en sociale werkers zouden aangeworven kunnen worden.

Om de groeiende grootstedelijke problemen aan te pakken, vraagt Vilvoorde daarnaast dat het zo snel mogelijk het statuut van centrumstad zou krijgen. Die erkenning zorgt onder meer voor een automatische versterking van de lokale VDAB, die de hoge werkloosheid van -25-jarigen te lijf moet gaan. 17,9 procent van de Vilvoordse jeugd jonger dan 25 jaar is werkloos.

Tot slot vraagt het Vilvoordse stadsbestuur om meer slagkracht en capaciteit voor het parket Halle-Vilvoorde, en een Justitiehuis in Vilvoorde. Daarnaast wil het gemeentebestuur voor het eind van deze legislatuur beginnen met de bouw van een nieuwe politiekazerne, inclusief vrede- en politiegerecht. Hiervoor zal gedeelde financiering worden gezocht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni