| Jef Elbers in 2001.

Vlaams Belang draagt homofobe bestuurder voor bij Vlaams Audiovisueel Fonds

ZM
© BRUZZ - Belga
13/03/2021
Updated: 13/03/2021 13.24u

Vlaams Belang heeft de Elsenaar en oud-scenarist Jef Elbers voorgesteld als lid voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat staat te lezen in De Standaard. Elbers liet zich in het verleden al opmerken met homofobe en transfobe uitspraken en schuwt ook vandaag de racistische termen niet. Groen noemt de voordracht "slecht bestuur" van de Vlaamse regering.

De 73-jarige Jef Elbers is geboren in Elsene. Hij schreef scenario’s voor tv-programma's zoals Merlina, Postbus X en Interflix en heeft ook een carrière als Vlaams-nationalistisch protestzanger gehad. In 1990 zetelde Elbers al in de raad van bestuur van de BRTN, een aantal jaren nadat hij zichzelf kandidaat had gesteld als gemeenteraadslid in Schaarbeek.

In De Standaard staan een aantal van Elbers omstreden uitspraken opgelijst: een gaypride vindt hij “echt vies”, hij is tegen militant feminisme, noemt “het promoten van transgender zijn een ziekte” en had het eerder al over “bruin gespuis” in Anderlecht.

Elbers herhaalt ook tegen De Standaard enkele uitspraken over de zaak-Bart De Pauw, over "canapeuses, die per vaginam hun plaatsje behaald hebben en daarna in de soep spuwen." En hij schuwt het woord 'neger' niet: "Het is niet omdat de Amerikanen dat door hun slavenverleden not done vinden, dat wij dat niet meer zouden mogen gebruiken. Ik ben tegen politieke correctheid", aldus Elbers.

Elbers zegt zelf geen lid te zijn van Vlaams Belang, maar wordt wel door de partij voorgesteld als kandidaat voor het Vlaams-Audiovisueel Fonds (VAF), dat overheidsgeld investeert in de audiovisuele sector in Vlaanderen. Het is de eerste keer dat de extreemrechtse partij iemand afvaardigt naar het VAF.

Op 17 maart worden de zeven leden die door de Vlaamse regering worden voorgedragen bekrachtigd door de algemene vergadering.

'Zo geef je homofobie een vaste plek’

Groen noemt de voordracht van oud-scenarist Jef Elbers voor de raad van bestuur van het VAF "slecht bestuur" van de Vlaamse regering. Volgens Groen botst de kandidatuur met de code Goed Bestuur voor Cultuur. "Door mensen zoals Elbers te laten zetelen in de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds geeft de Vlaamse regering homofobie er een vaste plek", stelt de oppositiepartij.

"Mensen die homofobie verheerlijken en versterken, blokkeren de diversiteit in ons cultuurlandschap. In een week waarin iedereen homohaat en homofobie sterk veroordeelt, is dit echt onaanvaardbaar", zo reageren Groen-Parlementsleden Lotte Stoops en Elisabeth Meuleman.

"Over haat valt niet te onderhandelen. Denkbeelden zoals racisme, transfobie of homohaat structureel inbedden in onze cultuurhuizen is ronduit schokkend. We begrijpen dan ook niet dat de Vlaamse regering hier blind voor is."

Vlaams Belang distantieert zich van 'platte bewoordingen'

Vlaams parlementslid en ondervoorzitter van Vlaams Belang Chris Janssens zegt in een reactie dat Elbers werd voorgedragen "omwille van zijn professionele expertise als scenarioschrijver van onder meer 'Merlina', 'Postbus X' en 'Interflix', en niet voor zijn misplaatste uitspraken over holebi's".

Janssens zegt dat Elbers enkel uit eigen naam spreekt "en dus absoluut niet namens het Vlaams Belang". "Ook Jef Elbers mag gebruik maken van zijn vrijheid van meningsuiting - zelfs als die shockeert - maar wij distantiëren ons met klem van zijn platte bewoordingen", luidt het.

Gevraagd of de kandidatuur van Elbers heroverwogen wordt, reageert Janssens dat volgens zijn informatie de procedure is afgerond. "Jef Elbers zou de eer aan zichzelf kunnen houden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni