Vlaamse ambtenaren mogen enkel in Nederlands tweeten of retweeten

Vlaamse ambtenaren mogen enkel in het Nederlands tweeten of retweeten. Dat bevestigt Vlaams minister voor Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA). Het moet wel om officiële tweets in functie gaan, bij privéberichten is het taalgebruik vrij.

De informatie staat te lezen in het ambtenarenblad 13. Het kabinet van Bourgeois bevestigt het bericht en wijst erop dat het om een toepassing van de taalwetten gaat. De communicatie van de Vlaamse overheid moet volgens die wetten in het Nederlands gebeuren, stelt het kabinet.

Tweets in een andere taal dan het Nederlands kunnen een sanctie opleveren.

De regel geldt ook voor retweeten van anderstalige berichten, meldt de site Journalinks. Voor retweeten gelden overigens dezelfde regels. "u anderstalige berichten opnieuw tweet, werkt u mee aan het verspreiden van informatie die niet conform de taalwetgeving is opgesteld", heet het in het blad. "Diegene die het oorspronkelijke bericht heeft verzonden, geniet misschien wel de taalvrijheid, de overheid die het bericht citeert, moet de taalwetgeving respecteren.

Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Tweets naar een anderstalig of internationaal publiek kunnen wel degelijk in een andere taal worden opgesteld.

Privétweets kunnen in een taal naar keuze, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?