Kinderen vieren vakantie.

Vlaamse partijen in Brussel onderzoeken overstap naar Franstalige schoolvakantiekalender

Jasmijn Post
© BRUZZ
04/03/2023
Updated: 04/03/2023 11.37u

Sinds dit schooljaar geldt in het Franstalig onderwijs een nieuwe schoolvakantieregeling. Dat betekent een kortere zomervakantie en langere vakanties tussendoor. Voor Brussel betekent dit dat er nu twee vakantiekalenders zijn in één stad. En dat geldt ook voor openbare instellingen, die vaak de schoolkalender volgen. Het gros van de Nederlandstalige partijen in Brussel pleit er nu voor om de schoolvakantiesystemen gelijk te trekken.

De krokusvakantie loopt deze week af in het Franstalig onderwijs, die duurde een week langer dan in het Nederlandstalig onderwijs. Kinderen in het Nederlandstalig onderwijs zitten intussen al een week terug aan de schoolbanken.

Het is vooral lastig voor ouders die kinderen met twee verschillende vakantiekalenders hebben. Want veel cultuur- en sportactiviteiten volgen de schoolvakanties. Denk maar aan de speelpleinwerking, het jeugdwerk, de buitenschoolse opvang en vakantiekampen.

De problemen zullen zich nog scherper voordoen in de paasvakantie. Dat valt in het Nederlandstalig onderwijs tussen 1 en 14 april en voor het Franstalig onderwijs pas een maand later. Volgend schooljaar vallen er nog minder vakanties tegelijk. Ook voor leerkrachten ligt het moeilijk, zeker als ze les geven in het Nederlandstalig onderwijs en de kinderen naar het Franstalig onderwijs gaan of andersom.

Ook politieke impact

Zelfs publieke instellingen voelen de impact van de verschillende vakantiesystemen. Zo stemt het Brussels Parlement geen wetten tijdens schoolvakanties, wat hier en daar voor vertraging zorgt dankzij de extra lange vakantieperiodes.

Door de twee verschillende systemen tegelijk te hanteren, laten beleidsmakers de Brusselaars in de steek. Dat vindt Arnaud Verstraete (Groen) die in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (RVG) zal vragen de systemen op elkaar af te stemmen. Ook Khadija Zamouri (Open VLD), fractieleidster in de RVG, verdedigt een eengemaakt schoolvakantiesysteem.

Ook CD&V is voorstander van een eengemaakte vakantieregeling. Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) heeft zelfs in november 2021 via een resolutie al gevraagd om de vakantiesystemen in Brussel op elkaar af te stemmen. Dat was toen ook de wens van 5.000 Brusselse ouders, die een petitie hadden ondertekend.

"Eén week is niet altijd voldoende om op krachten te komen"

Jean-Francois Mahieu, woordvoerder Caroline Désir

Op bezoek bij Caroline Désir

Naast de Brusselse afdelingen van Groen, een deel van Open VLD en CD&V wenst ook one.brussels – Vooruit zich aan te sluiten bij het vakantiesysteem van de Franse Gemeenschap. De Brusselse socialistische schepenen gingen woensdag 1 maart zelfs op werkbezoek bij de minister van Onderwijs van de Franse Gemeenschap, Caroline Désir (PS).

De Franstalige socialisten onderzoeken al decennia hoe ze kunnen overschakelen naar de nieuwe vakantieregeling. Sinds vorig jaar werd de wijziging doorgevoerd. Uit de eerste vaststellingen van het kabinet Désir blijkt dat er zowel bij leerlingen als bij leerkrachten minder absenteïsme is. "Eén week is niet altijd voldoende om op krachten te komen," verklaart haar woordvoerder Jean-Francois Mahieu aan BRUZZ.

Molenbeeks schepen van Onderwijs Jef Van Damme (one.brussels - Vooruit) plant binnenkort een enquête onder leerkrachten om hun mening te vragen over een eengemaakt vakantiesysteem. Nog beter volgens hem, zou het zijn als de Vlaamse Gemeenschap die studie zou uitvoeren, en daarbij ook de reacties van de ouders zou meenemen.

"Als we de vakantieregeling opsplitsen tussen Vlaanderen en Brussel, geven we leerkrachten een reden om niet in Brussel te komen werken"

Gilles Verstraeten, N-VA

‘In snelheid gepakt’

N-VA - die ook de Vlaamse minister voor Onderwijs levert - wilde de vakantieregeling on hold zetten om de impact ervan beter te onderzoeken. Maar dat was voor de Franse Gemeenschap geen optie. "We erkennen de volle autonomie van de Franse Gemeenschap, maar het blijft vervelend dat ze het op eigen houtje gedaan hebben," zegt Gilles Verstraeten. "Vooral voor de Brusselse ouders."

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, is in een korte reactie iets harder voor het voorstel van de andere Vlaamse partijen. Hij ziet het niet zitten om het Franstalige schoolvakantiesysteem te volgen. “De Franse Gemeenschap heeft hun eigen keuze gemaakt,” klinkt het. “Dat is hun volste recht, maar wil niet zeggen dat wij hen slaafs moeten volgen.”

Een eventuele onderwijshervorming doorvoeren is volgens de N-VA deze legislatuur niet realistisch. Bovendien is een groot deel van de leerkrachten in Vlaanderen geen voorstander van de nieuwe vakantieregeling. Dat bleek eerder uit een enquête bij 5.300 leden van onderwijsvakbond COC.

Een andere optie zou zijn om de vakantieregeling eerst in Brussel door te voeren. Zo hebben de Brusselse ouders geen last meer van de verschillende vakanties van hun kinderen. Maar dat is volgens PVDA, het Vlaams Belang en N-VA uit den boze. Die partijen zijn niet per se tegen een wijziging van de vakantieregeling, maar wel tegen een gedeeltelijke regeling.

Heel Vlaanderen zou volgens hen moeten overschakelen. Brusselse scholen op elkaar afstemmen is niet voldoende. "Daarmee zouden de pendelende leerkrachten in de problemen komen," denkt Verstraeten. "Als we de vakantieregeling opsplitsen tussen Vlaanderen en Brussel, geven we leerkrachten een reden om niet in Brussel te komen werken. Dat terwijl we al een lerarentekort hebben."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni