'Vlaamse verenigingen geven het op'

Bettina Hubo
© Agenda Magazine
21/04/2010
Niet alle Vlaams-Brusselse verenigingen zijn in hun sas met de nieuwe wind die door de gemeenschapscentra waait. "De verenigingen geven het op. Welke taak blijft er voor hen over?", zegt André De Schutter van de Federatie van Vlaamse Kringen. [1 reactie]

De 22 gemeenschapscentra worden gemoderniseerd en geprofessio­naliseerd. Personeelsbeleid, boekhouding, informatica en zelfs een stukje van de programmering gebeuren inmiddels centraal door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Mark Rooman, die 24 jaar de Molenbeekse Vaartkapoen leidde, werd zopas aangesteld als 'entiteitsverantwoordelijke' van deze dienst.

Niet alle Vlaams-Brusselse verenigingen zijn in hun sas met de nieuwe wind die door de gemeenschapscentra waait. "De verenigingen geven het op'" zegt André De Schutter van de Federatie van Vlaamse Kringen, die onder meer Bru-West, West-In en West-Uit overkoepelt.. "Welke taak blijft er voor hen over? De gemeenschapscentra springen overal op. Met meer middelen en een eigen infrastructuur organiseren ze vergelijkbare activiteiten, soms voor de prijs van een cultuurwaardebon. Dat kunnen wij niet. Het is concurrentie en het doet de verenigingen kwaad."

Zijn verenigingen zagen zich genoodzaakt activiteiten af te bouwen, de voordrachten en aperitiefconcerten bijvoorbeeld. "De socio-culturele raden, de voorloper van de gemeenschapscentra, ondersteunden de verenigingen. Nu moet je niet meer aankloppen voor hulp bij administratieve taken."

Ook Pol Arnauts, pastor van een teruglopend aantal KWB- en KAJ-groepen in Brussel en Vlaams-Brabant, merkt dat het voor vrijwilligers moeilijk is om op te boksen tegen de concurrentie, niet alleen van de gemeenschapscentra, maar ook van gemeentelijke en gewestelijke instanties. "Het aanbod is overweldigend. Je hoeft geen lid meer te worden van een vereniging als je eropuit wilt."

Volgens Arnauts is de betrokkenheid van de gemeenschapscentra veel kleiner dan die van de verenigingen. "De buurtwerking is systematisch weggevallen. Vroeger gebeurde het dat een cultuurwerker een armoedeprobleem of een ander lokaal thema signaleerde en dat er samen met de vrijwilligers gekeken werd hoe dat aangepakt kon worden. Nu niet meer."

VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen!) wil het tij keren. "De nieuwe entiteitsverantwoordelijke moet er juist voor zorgen dat de gemeenschapscentra weer omgevingsgericht gaan werken. Een aantal centra worden verbouwd om de verenigingen beter te kunnen ontvangen," zegt zijn adjunct-kabinetschef.

De verenigingen blijven sceptisch. De Schutter: "Omgevingsgericht werken? Het gros van het personeel van de gemeenschapscentra woont niet eens in de gemeente, een deel zelfs niet in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni