Vlaanderen broedt op alternatieve en creatieve 11 juli-viering in Brussel

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Bibliotheek, communicatiehuis en ankerpunt van de Nederlandstalige Brusselaar Muntpunt werkte samen met Brusselminister Benjamin Dalle (CD&V) een voorstel voor een alternatieve 11 juli-viering uit.

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) heeft samen met Muntpunt een alternatief voor de klassieke 11 juli-viering in Brussel voorbereid. Dat alternatief is wel afhankelijk van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad (NVR) van vandaag. Het lijkt alvast de bedoeling om Vlamingen, naast activiteiten op 11 juli zelf, heel de zomer lang naar Brussel te lokken.

Zoals voor veel andere evenementen, heeft de coronacrisis ook een impact op het traditionele viering van de Vlaamse feestdag op 11 juli in Brussel. Door de crisis en de veiligheidsmaatregelen zijn een aantal activiteiten niet mogelijk, of toch niet in hun vroegere vorm.

11 juli als startmoment en lokmiddel

Denk daarbij onder meer aan de traditionele toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement voor een gevuld Brussels stadhuis of aan het volksfeest met duizenden bezoekers. Volgens Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) is er door organisator Muntpunt volop gewerkt aan 'een alternatieve 11 juli-viering die op een creatieve manier invulling zal geven aan een breed volksfeest'.

Omdat een groot volksfeest met duizenden of tienduizenden bezoekers op 11 juli zelf uitgesloten is, zal de Vlaamse feestdag volgens Dalle meer een soort 'startmoment' zijn met een beperkt aantal activiteiten. Het is de bedoeling om de Vlaming 'duidelijk te maken dat Brussel alle andere dagen van de zomer de ideale bestemming is voor een wandeling, een bezoek of een activiteit'. "Dat zal geïntegreerd worden in het concept van 11 juli," aldus Dalle.

Omdat de Nationale Veiligheidsraad (NVR) zich vandaag nog moet buigen over de organisatie van culturele evenementen, kan Dalle nog geen verdere details geven over de concrete invulling van het alternatieve programma.

'Grote volksreceptie in de toekomst voorbereiden'

Vlaams parlementslid en Brusselaar Karl Vanlouwe heeft begrip voor beperkingen in de zoektocht naar een alternatieve viering. De N-VA'er wil vooral dat de focus op 11 juli blijft liggen en dat de activiteiten die gespreid zullen worden over de zomer niet 'losgekoppeld' worden van die Vlaamse feestdag.

Verder blijft Vanlouwe pleiten voor de organisatie van een 'grote volksreceptie' naar het voorbeeld van nieuwjaarsrecepties in steden als Antwerpen en Gent. "Dit jaar zal dat door de veiligheidsmaatregelen niet kunnen, maar we moeten kijken of dat volgend jaar en in de toekomst wel kan", aldus Vanlouwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?