Vlaanderen keurt invalsweg NEO goed

© Google Streetview/ Peter Dhondt

Vlaanderen geeft een bouwvergunning voor de verbindingsweg tussen parking C en de voorkant van de Heizelpaleizen.  Dat is goed nieuws voor Brussels Expo, dat de Heizelpaleizen uitbaat, maar ook voor het toekomstige shoppingcenter NEO, dat op die manier makkelijker vanaf de ring te bereiken zal zijn.

De weg loopt van parking C, waar het Eurostadion moet komen, naar de voorkant van de Heizelpaleizen. De vierbaansweg is in eerste instantie bedoeld voor vrachtwagens van leveranciers en  exposanten. Bezoekers kunnen dan weer hun wagen kwijt op parking C, om vervolgens met shuttlebussen naar de paleizen te gaan.

Maar de voorkant van de Heizelpaleizen is ook de achterkant van het winkelcentrum NEO, dat de Stad Brussel de komende jaren op de site van het Koning Boudewijnstadion wil bouwen. Op een kaartje op de website van NEO staat de verbindingsweg dan ook als invalsweg getekend, voor bezoekers die vanaf de ring naar het shoppingcenter willen. 

Grimbergen was tegen
Om die reden gaf de gemeente Grimbergen eerder een negatief advies. In haar motivering stelt het college dat het onmogelijk de impact van de nieuwe projecten (Eurostadion en NEO) op het gebruik van die weg kan inschatten.

Maar de Gewestelijk Stedenbouwkundig ambtenaar, die uiteindelijk beslist, oordeelt anders. Volgens hem moeten de mobiliteitseffecten van die nieuwe projecten bestudeerd worden in de aanvragen voor die respectievelijke projecten.

Anders gezegd: de bouwaanvraag voor de verbindingsweg moet enkel rekening houden met wat er nu al bestaat. En in dat opzicht is de weg een grote verbetering voor de omwonenden, omdat de vrachtwagens niet meer door de woonwijken moeten rijden om te leveren.

De bouwvergunning werd verleend voor de 149 meter over Vlaams grondgebied. De 387 meter op Brussels grondgebied was al op 13 september 2016 vergund. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?