Vlaanderen zoekt 50.000 vierkante meter kantoren

De Vlaamse regering wil tegen het najaar van 2016 een nieuw kantoorgebouw in Brussel huren voor meer dan 2.000 Vlaamse ambtenaren. Dat meldt Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA). Het nieuwe gebouw moet verschillende administraties samenbrengen die nu over de hoofdstad verspreid zitten.

De Vlaamse ambtenaren zitten momenteel verspreid over verschillende gebouwen in Brussel, hoofdzakelijk in de Noordwijk. In 2017 zal een aantal huurcontracten aflopen en daarom is de Vlaamse regering op zoek naar een gebouw voor 2.000 tot 2.600 ambtenaren.

Minister Bourgeois liet de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) de gunningsprocedure opstarten. Het is de bedoeling die begin volgend jaar af te ronden. De opdrachtnemer zal het gebouw of complex ontwerpen en bouwen op een door hem voorgestelde locatie en nadien verhuren aan het Vlaams Gewest.

Het gebouw moet een bruto-oppervlakte hebben van veertig- tot vijftigduizend vierkante meter en moet op wandelafstand liggen van het station Brussel-Noord of Brussel-Centraal. Het gebouw moet ook energie-efficiënt zijn.

In het verleden werd al gespeculeerd over een verhuis naar de Belfius- of Dexiatoren aan het Rogierplein. "Het is een open procedure waarbij iedereen kan intekenen", zo zegt het kabinet-Bourgeois daarover. "Maar renovatie of nieuwbouw zijn even goed een optie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?