De negen bollen van het Atomium moeten voor de tweede keer in amper een maand tijd opgepoetst worden. De bollen worden vuil door kerosine van vliegtuigen en dat goedje dreigt het roestvrij staal aan te tasten. De schoonmaakkosten verdubbelen.

De uitstoot van kerosine van de vliegtuigen die dagelijks tientallen keren opstijgen en landen boven het Atomium zorgt problemen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Nadat we merkten dat de bovenkant van de bollen steeds vuiler werd, lieten we een analyse uitvoeren", zegt Johan Vandenperre, technisch directeur van het Atomium. "Uit de analyse bleek dat er een kerosinelaag op de bollen lag, afkomstig van de vliegtuigen. Dat hadden we nooit verwacht."

Het Atomium wordt nu dus opnieuw gepoetst. Dat gebeurt door vijf ervaren alpinisten en zal tenminste twee maanden in beslag nemen. Nu al kost het
opboenen van de Atomiumbollen jaarlijks zo'n 72.000 euro. Die kosten verdubbelen nu.

"We hebben dekplaten van roestvrij staal. Die zijn beter bestand tegen vuil. Maar kerosine vreet ook aan roestvrij staal als het er te lang op ligt. Daarom besloten we de bollen meteen opnieuw te poetsen met een boenmiddel voor boten. We hopen dat de glans twee à drie jaar meegaat. Als die uitstoot zo blijft duren, gaan we de luchthaven daarover aanspreken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni