Vluchtelingen geven les in Muntpunt

© Tiffany Motton/Background Educations

Dat vluchtelingen ons kennis en ervaring te bieden hebben, wordt vaak gezegd maar veel te weinig getoond, vond Caro Lemeire. Daarom organiseert ze in Muntpunt een reeks lezingen van gevluchte universitaire docenten en onderzoekers, die komen vertellen over hun vakgebied.

Lemeire (29) richtte vorig jaar een bedrijf op dat avondcursussen organiseert voor volwassenen die graag naar de universiteit zouden gaan, maar daar niet genoeg tijd voor hebben. "Net als iedereen werden wij met de vluchtelingencrisis geconfronteerd. De vluchteling komt bijna altijd in beeld als een slachtoffer dat hulp nodig heeft. Ik wilde niet de zoveelste kledinginzamelingsactie organiseren, maar wel iets doen."

En dus zette ze in haar vrije tijd een lezingenreeks van gevluchte universitaire docenten op poten, meldde De Morgen. "Er wordt vaak gezegd dat vluchtelingen ook een verrijking zijn, maar het wordt zelden getoond. En dat wilden wij doen: de gevluchte onderzoeker een podium geven om zijn kennis tentoon te spreiden", zegt Lemeire aan brusselnieuws.be.

Voorlopig zijn er acht lessen, ongeveer om de twee weken op woensdagavond van 19 tot 21.30 uur in Muntpunt. Wie (gratis) wil deelnemen, hoeft zich enkel in te schrijven.

Syrische wiskundige
Na lezingen van een Congolese professor over gender in Afrika en een Syrische voedingswetenschapper komt in de eerstkomende les, volgende woensdag 14 oktober, de Syrische wiskundige Tarad Jwaid aan de beurt. "Sommige docenten zijn nog maar net in België aangekomen. Hij is hier al iets langer, sinds de oorlog uitbrak. Hij heeft hier zijn doctoraat afgewerkt en is nu voor een jaar aangesteld aan de Universiteit Gent." 

Verder op het programma staan een architectuurdocente uit Bangladesh, een Syriër over machtsverhouding en journalistiek in het Midden-Oosten, en een Tsjetsjeense professor kindergeneeskunde.

Lemeire zoekt nog docenten voor een tweede reeks. "Zeker vrouwen zijn welkom, voor de eerste reeks hebben we er na enig zoeken toch al twee gevonden."

Meer informatie en de precieze data van de komende lezingen vindt u op de Facebookpagina van de lessenreeks.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De nieuwe Nederlandstalige parlementsleden
  • Johan Leman: 'Het signaal van de kiezer is niet zo duidelijk als sommigen beweren'
  • Het nieuwe samenwonen: een balzaal, biljarttafel en een kookeiland van 7 meter
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • The Graduates: musicalsterren van morgen
  • Fête de la Musique: Yôkaï's voodoo jazz
  • Stéphane Mandelbaum: l'enfant maudit de l'art brut
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement