Vluchtelingenwerk: ‘Situatie bij DVZ is onaanvaardbaar’

© Bart Dewaele

Het gebrek aan capaciteit bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zorgt ervoor dat steeds meer asielzoekers de nacht op straat moeten doorbrengen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en CIRÉ vragen een snelle oplossing.

Het gebrek aan opvang bij de DVZ heeft volgens de organisaties grote gevolgen; “De wachtzaal is te klein, mensen worden teruggestuurd en gevraagd om op een andere dag hun asielaanvraag in te dienen. Omdat ze niet geregistreerd worden, zijn ze officieel nog geen asielzoekers en kunnen ze ook niet terecht bij Fedasil voor een opvangplaats. Mannen, vrouwen en kinderen belanden hierdoor op straat”, klinkt het in een mededeling.

Dat er mensen op straat belande dreigt een structureel probleem te worden, aldus de twee organisaties.  Zij vragen daarom dat de registratie vereenvoudigd wordt, een voldoende grote wachtzaal bij de DVZ, een  betere coördinatie van de veiligheid in de wachtrij voor de deur van de DVZ en het Opschorten van Dublinoverdrachten naar het eerste land van binnenkomst in de Europese Unie.

Daarnaast vragen vluchtelingenorganisaties dat de overheid voorziet in humanitaire en medische hulp en sanitaire voorzieningen op straat. “Op dit moment verblijven de asielzoekers in mensonwaardige omstandigheden”, besluiten zij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?