Herbeleef de Grootste Spaghettislag Ter Wereld: 'Brussel Helpt brengt mensen samen'

Lis Vanheule
© BRUZZ
25/11/2023
Updated: 25/11/2023 20.20u

De Brussel Helpt-actie tikt dit jaar 84.245 euro aan na de verkoop van meer dan 5.000 spaghetti’s. Het ingezamelde bedrag gaat naar de vzw Straatverplegers die zich al jaren inzet voor de strijd tegen dakloosheid. Samen werden zo ruim 5.000 spaghetti’s op tafel getoverd. In combinatie met de vrijwillige donaties en de voorgaande acties van verschillende partners zoals de VUB is dat goed voor een bedrag van 84.245 euro.

De ondersteuning is bemoedigend

Emilie Meessen, mede-oprichter van vzw Straatverplegers reageert op de bekendmaking van het ingezamelde geld: "Ik ben geëmotioneerd door het hoge bedrag. Het is geweldig dat zoveel mensen zich ingezet hebben, de ondersteuning werkt bemoedigend." Naast geld inzamelen wou BRUZZ ook informeren, het beroep van de straatverplegers en het leven van dak- en thuislozen in kaart brengen. "Hartverwarmend dat er zoveel geld is ingezameld, maar als organisatie willen wij eigenlijk niet groeien. We willen op termijn overbodig worden", besluit ze.

Dj's en dessert

Voor het eerst deed ook de Franstalige basisschool Saint-André mee, op initiatief van leerkracht Nederlands Barbara Roobaert: "In de lessen Nederlands hebben de leerlingen video's bekeken van BRUZZKet en zich voorbereid." De leerlingen kregen allemaal een taak, zo waren sommigen aangesteld als dj en kregen anderen de opdracht om tiramisu te voorzien als dessert.

BRUZZ wil verbinden

"Wij willen onze lezers, kijkers en luisteraars niet alleen de beste Brusselse journalistiek voorschotelen, maar ook de stad verbinden", vertelt Dirk De Clippeleir, algemeen directeur van BRUZZ. "Brusselaars worden dagelijks geconfronteerd met dakloosheid en tonen nu hun solidariteit. Vzw Straatverplegers heeft dan ook echt een impact op de levens van daklozen, hun missie klinkt misschien idealistisch, maar ze doen het ook echt", gaat hij verder. "We hebben de afgelopen weken dan ook geprobeerd met BRUZZ om via reportages en artikels hun werk, maar ook de mensen die zij verzorgen in beeld te brengen."

Spaghetti zonder kaas

Ook vzw Zonnelied, een dienstverleningscentrum voor volwassenen met een mentale beperking in Molenbeek neemt dit jaar deel aan Brussel Helpt. Ze verkochten 150 porties spaghetti. "Hier is familie van bewoners aanwezig, maar ook mensen die nieuwsgierig waren om een kijkje te komen nemen. We vonden het belangrijk om mee te doen, omdat het goede doel ons genegen is", vertelt Nadine De Brouwer, diensthoofd van Zonnelied. Ook bewoner Eliane is fan: "Ik eet mijn spaghetti liefst zonder kaas. Ik wil Nadine en de andere collega's een dikke proficiat wensen voor het organiseren van dit evenement."

Ook ministers hebben honger

Ook ministers Sven Gats (Open VLD) en Benjamin Dalle (CD&V) eten spaghetti om vzw Straatverplegers te steunen. "De politiek probeert alle problemen op te lossen, maar wanneer dat niet lukt is het belangrijk om goede partners te hebben zoals BRUZZ of middenveldorganisaties", vertel minister Gatz aan Luana. "Vzw Straatverplegers is een schitterende organisatie, dus het is ook vanuit de politiek belangrijk om hen voldoende te ondersteunen. Vandaag heb ik heel veel warmte en solidariteit van de Brusselaars gezien", vult minister Dalle nog aan.

Verjaardag Patrick

Dit jaar nemen 131 organisaties en particulieren deel aan Brussel Helpt als spaghettimaker. Elk evenement heeft een eigen naam en radiopresentatrice Freya Van Nieuwenhuysen ging op zoek naar haar favorieten. Zo kan je vanavond naar spaghetti-evenement Veni Vidi Vegan, of Eat spaghetti to forgetti your regretti. Anderen kozen dan weer voor een praktische naam die aanduidt waar de mensen verwacht worden, namelijk Op 't vierde. Maar de persoonlijke favoriet van Freya is geniaal in zijn eenvoud: Verjaardag Patrick.

Pasta, karaoke en party

Reporter Luana is op bezoek bij Sven Jongen van Upliving in Koekelberg, hij organiseert misschien wel één van de leukste spaghetti-evenementen van vandaag. Zijn genodigden krijgen vanavond niet alleen pasta op hun bord, maar ook karaoke en als dessert nog een dj-set. "Ik wou initieel vandaag mijn verjaardag vieren met vrienden, maar dat heb ik uiteindelijk vorige week al gedaan zodat ik nu toch kon deelnemen. Vanavond krijgen wij 130 gasten over de vloer, de helft daarvan zijn al vrienden, de andere helft is sowieso mijn vriend als ze naar huis gaan", lacht hij.

Takeaway saus à la Saïd

BRUZZ-reporter Saïd Al Haddad slaat voor het tweede jaar op rij de handen in elkaar met Chouke om takeaway-spaghettisaus te maken voor Brussel Helpt. "Mensen die saus besteld hebben? konden vandaag hier de saus ophalen. Toch zijn er ook enkele mensen die hun spaghetti hier hebben opgegeten, leuk om met hen kennis te maken en ook eens te kunnen vragen wat ze van de saus vonden", vertelt Saïd tevreden. Angelo Russo van Chouke Bar: "We deden vorig jaar mee, we doen dat dit jaar opnieuw en volgend jaar zullen we er weer bij zijn."

'Brussel Helpt brengt mensen samen'

Reporter Frank is op bezoek in het Imelda Instituut in Molenbeek, daar proeft hij de spaghettisaus gemaakt door leerlingen. "We hebben drie soorten saus gemaakt: vegetarisch, halal en de klassieke bolognese. De saus is gekruid met tijm, laurier, basilicum, peper en zout", vertelt Oumou Diallo, leerling die meegeholpen heeft bij het koken. Het Instituut verwelkomt vandaag tachtig eters: "Omdat dit onze eerste deelname is durfden we niet meer dan tachtig porties verkopen. Brussel Helpt brengt de mensen samen, hier zijn leerkrachten en oud-leerkrachten, vrienden en buren aanwezig", vertelt Greta Coninckx, medebestuurder van de school. Eén van hen is oud-leerkracht Piet Vandermot. Hij geniet eigenlijk al van zijn pensioen, maar engageert zich toch nog om les te geven. "Ik geef de saus 9,5/10, een wiskundeleerkracht geeft zelden een tien, maar toch grote onderscheiding." Piet benadrukt nogmaals het belang van het werk van de Straatverplegers: "Mensen die op straat leven verdienen geneeskundige, morele en sociale steun en die rol vervullen de Straatverplegers."

'De grootste spaghettislag van de grootste spaghettislag'

Reclamebureau Kwin sloeg de handen in elkaar met Restaurant Albert en verkocht zo'n 253 spaghetti's ten voordele van vzw Straatverplegers. "De eerste tweehonderd spaghetti's waren op tien dagen uitverkocht, dus toen hebben we er nog vijftig bijgedaan", vertelt Kwinten Lambrecht van communicatiebureau Kwin. "We wilden absoluut meedoen met de actie, alleen kunnen we niet zo goed koken. Onze klant Restaurant Albert daarentegen kan dat uitstekend dus besloten we samen te werken. Wij probeerden zoveel mogelijk mensen te bereiken en te overtuigen om mee te doen en Albert zorgt voor de heerlijke spaghetti."

Brussel is een solidaire stad

Minister Elke Van den Brandt (Groen) eet haar portie spaghetti in buurthuis Bonnevie in Molenbeek. "Dit is al mijn derde spaghetti deze week en ik moet zeggen dat deze de lekkerste was. Vanavond ga ik zelfs nog eens spaghetti eten", vertelt ze aan Luana. "Je voelt dat het thema leeft in Brussel, ook in mijn omgeving gaan vandaag nog meer mensen spaghetti eten dan vorige jaren. Brussel toont zich opnieuw als een solidaire stad." En die solidariteit wil de minister ook politiek tonen: "Dakloosheid kunnen we beëindigen. Dat kost tijd en middelen, maar het is doenbaar."

Spaghetti met een Koerdische twist

Het Koerdisch Instituut in Sint-Joost-ten-Node maakt voor de tweede keer op rij spaghetti voor Brussel Helpt en dat is spaghetti met speciale saus: "De saus heeft een Koerdische twist en dat komt door de kruiden die gebruikt worden", vertelt Rojin Ferho, nieuwslezer bij BRUZZ. "Er staat ook Koerdische muziek op en de sfeer zit erin hier."

'Dessert staat al klaar'

Dit jaar nemen de woonzorgcentra van Armonea ook voor het eerst deel aan Brussel Helpt. Peter Dehasque, directeur van woonzorgcentrum Les Orangeries in Oudergem vertelt waarom hij het zo belangrijk vond om mee te doen: "Wij werken zelf in de zorg en weten hoe zwaar het kan zijn om andere mensen te verzorgen, daarom willen we hen absoluut een hart onder de riem steken." Ondertussen zijn alle bewoners verzameld in de brasserie van het woonzorgcentrum en zijn ze aan het genieten van een heerlijk bord spaghetti. "Er staat ook een ijscoupe klaar om goed af te sluiten."

Spaghetti with a view

Ook op de twaalfde verdieping van het Zenithgebouw op het kabinet van staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels) wordt vandaag spaghetti gegeten voor het goede doel. "Een dak boven je hoofd hebben is de eerste stap voor daklozen om hun leven weer op de rails te krijgen", vertelt ze aan Bram. "Alle porties spaghetti zijn hier uitverkocht en dat komt natuurlijk omdat onze saus de beste is."

"Huysgemaakte" spaghetti

De vrijwilligers van gemeenschapscentrum 't Huys in Ukkel zijn al sinds gisteren bezig met het maken van hun saus voor Brussel Helpt: "Een goede saus moet even sudderen! En nergens beter dan in 't Huys voor een "huysgemaakte" spaghetti", vertelt Tessa Haentjens aan Luana. "Het is een soort teambuilding. We nemen met veel plezier deel aan de actie, omdat we het doel ook zo belangrijk vinden", meent ze. Ook mensen die niet online hun spaghetti besteld hebben kunnnen nog terecht in het gemeenschapscentrum. "We hebben wat extra saus voorzien", deelt Tessa nog mee.

Brussel Helpt 2023

Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ. Dit jaar organiseren we de ‘De Grootste Spaghettislag ter Wereld’ om geld in te zamelen voor vzw Straatverplegers.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni