Volkstuinders mogen nog zeker twintig jaar blijven

De VUB stelt het perceel langs de Schapenweg ook de komende twintig gratis ter beschikking van de volkstuinders. Voor het eerst is dit vastgelegd in een overeenkomst.

Het stuk grond, eigendom van de VUB, is al zo'n dertig jaar in gebruik door volkstuinders zonder dat hierover een schriftelijk akkoord bestond. Twee jaar geleden dreigde een deel van de tuintjes te verdwijnen. Toen was er een akkoord tussen de VUB en de Jetse voetbalvereniging Ritterklub om op die plek twee voetbalvelden aan te leggen. De Ritterklub, die momenteel in het gemeentelijk sportcentrum Heymbos speelt, snakte al jaren naar eigen terreinen en een eigen cafetaria.

Eind 2006, bij de vijftigste verjaardag van de voetbalclub, beloofde toenmalig Vlaams minister voor Brussel Bert Anciaux (SP.A) dat de vereniging een stek zou krijgen aan de Schapenweg. Hij was ook bereid het gros van de kostprijs, drie miljoen euro, te betalen met geld uit het Vlaams Brusselfonds.

Al gauw rees er verzet tegen het project, niet alleen bij de volkstuinders, ook bij natuurminnende VUB-studenten, Natuurpunt en Bral. De organisaties kregen politieke steun van Groen! en Ecolo. Nadat ook Leefmilieu Brussel negatief had geadviseerd, besloot het Jetse schepencollege dat er bij het Laarbeekbos geen voetbalcentrum mocht komen.

Omdat de VUB voorlopig geen andere plannen met het terrein heeft, mogen de volkstuinders, verenigd in het Koninklijk Werk der Volkstuinen, hun lapje grond verder bewerken. De universiteit is zelfs bereid om op papier vast te leggen dat ze de komende twintig jaar ongestoord hun gang kunnen gaan. Begin december tekenen de VUB en de gemeente hiertoe een overeenkomst. "Nu krijgen de volkstuinders eindelijk een perspectief en zullen ze kunnen investeren, bijvoorbeeld in ecologisch tuinieren," zegt schepen van Leefmilieu Claire Vandevivere (LBJ). De VUB vraagt wel dat het aanzicht van de volkstuintjes wat uniformer en netter wordt.

Voor de Ritterklub werkt de gemeente mee aan een andere oplossing. De club mag op Heymbos een van de grasvelden omvormen tot een synthetisch terrein en er een eigen kantine en kleedkamers oprichten. Zopas gaf de overlegcommissie haar fiat aan dit plan. Nu hoopt de voetbalvereniging alleen dat Pascal Smet (SP.A), de nieuwe Vlaamse minister voor Brussel, het financiële engagement van zijn voorganger zal nakomen en aan de gewijzigde constructie zal meewerken. Smet kan de club geruststellen. "We hebben het geld al gereserveerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?