© Kevin Van den Panhuyzen | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt betogers toe in Brussel (archiefbeeld).

Voor- en tegenstanders van Erdogan op de vuist bij stembureau Heizel

JP
© BRUZZ - Chris Verhaeghe
25/05/2023
Updated: 26/05/2023 11.15u

Belgische Turken konden woensdagavond gaan stemmen in Paleis 8 op de Heizel. Niet lang nadat het stembureau woensdagavond gesloten werd, ontstond een gevecht tussen voor- en tegenstanders van president Erdogan. In het tumult raakte één persoon gewond in het gezicht.

Rond 22.30 uur escaleerde de situatie en ontstond er een gevecht tussen de aanhangers en tegenstanders van Erdogan. Het gaat om mensen van overwegend Turkse en Koerdische afkomst. Tijdens de confrontatie raakte één iemand gewond en werden verschillende voertuigen beschadigd.

Daarover schrijft La Capitale en de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene bevestigt het nieuws aan BRUZZ. "De twee groepen zochten de confrontatie, waardoor de politie moest ingrijpen om hen uit elkaar te halen. Tijdens het tumult raakte een persoon gewond in het gezicht. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling."

Volgens het slachtoffer werd een mes gebruikt maar dat kan het parket nog niet bevestigen.

De politie is de rest van de avond ter plaatse gebleven tot de verschillende groepjes mensen naar huis gingen en de rust terugkeerde. Er deden zich volgens de politie geen andere incidenten voor.

Ook dinsdag brak er al een vechtpartij uit bij het stembureau. Daarbij raakten volgens de politie twee personen gewond, er werd niemand opgepakt. "Naar aanleiding van deze spanningen waren onze diensten dus ook op woensdagavond al aandachtig voor mogelijke incidenten," zegt de woordvoerder van de zone Brussel Hoofdstad Elsense aan persagentschap Belga.

Het gaat om de tweede ronde van de verkiezingen, die dit weekend plaatsvindt. Turken in het buitenland konden gisteren al gaan stemmen. Het gaat om een nek-aan-nekrace tussen president Recep Tayyip Erdoğan en de uitdager uit de oppositie, Kemal Kılıçdaroğlu.

Op Twitter zijn dinsdagavond beelden geplaatst van het tumult op de Heizel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie